Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Olympiakulta on urheilijalle aarre, mutta paljonko Rion olympiakulta maksaa?

Olympiakulta on usealle urheilijalle se kaikkein tärkein tavoite uralla. Rion olympiakullan saa kohtuullisen halvalla.

Rion olympiakisojen mitalit.
Rion olympiakisojen mitalit. Kuva: Rex Features / AOP
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rion olympiakisat alkavat virallisesti tulevana perjantaina, mutta jo tätä ennen jalkapalloilijat aloittavat kultamitalien jahtaamisen. Ja juuri kultamitaliahan kaikki hamuavat.

Kultamitalin saamiseksi urheilijat ovat valmiita uhraamaan aikaa ja rahaa älyttömiäkin määriä, mutta kuinka paljon varsinainen olympiamitali maksaa? World Gold Council -sivuston mukaan Rion olympialaisten kultamitali maksaa suurin piirtein 600 dollaria (noin 535 euroa).

Tosin kultamitalista kultaa löytyy oikeasti vain hippunen, sillä ne on tehty kullan sijaan hopeasta, pienestä määrästä kuparia sekä päällystetty vielä pienemmällä määrällä kultaa. Kansainvälinen olympiakomitea vaatii, että jokaisen kultamitalin täytyy sisältää vähintään 92,5 prosenttia hopeaa ja vähintään 6 grammaa kultaa.

Jos Rion kultamitalit valmistettaisiin kokonaan kullasta, olisi yhden mitalin materiaalikustannukset huimat: puolen kilon mitalin teko maksaisi peräti 23 500 dollaria (noin 21 000 euroa). Viimeiset kisat, joissa kultamitalit todella olivat kokonaan kultaa, olivat Tukholman olympialaiset vuona 1912.

Rion kisojen mitalit ovat halkaisijaltaan 85 millimetrin suuruisia, ja ne ovat olympiahistorian suurimmat ja painavimmat mitalit. Kisoihin on valmistettu yhteensä 2 488 mitalia, joista kultaisia on 812, hopeisia 812 ja pronssisia 864 kappaletta.

Mitalien valmistuksessa käytetään tiukkoja kriteereitä niin ympäristön kuin työolojen suhteen. Käytetyssä kullassa ei ole lainkaan elohopeaa ja hopea- ja pronssimitaleissa on 30 prosenttia kierrätettyä materiaalia. Myös mitalien nauhoissa suositaan kierrätystä, sillä puolet niistä on tehty kierrätetyistä muovipulloista.

Korjaus klo 1.23: Korjattu kultamitalin hinta 535 euroksi. Alun perin jutussa oli 353 euroa.

Suosittelemme sinulle