Hyppää sisältöön

Puhe-ekspertti: Trump möläyttelee, koska haluaa erottautua urapoliitikoista – ”Ei selvästikään valmistele puheitaan”

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin kummallisiin sfääreihin karkaavat puheet ovat harkitun valmistelemattomia, arvioi puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio Ykkösaamussa.

Donald Trump
Donald Trump pitää puhetta republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa Kuva: Michael Reynolds / EPA
Matti Koivisto

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kunnostautunut erikoisilla puheillaan, joiden kaltaisia ei ole totuttu kuulemaan poliitikkojen suusta. Pelkästään viikon sisällä Trump on kutsunut kilpakumppaniaan, demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia paholaiseksi, ryhtynyt sanasotaan poikansa Irakin sodassa menettäneiden vanhempien kanssa ja passittanut itkevän vauvan ulos kampanjatilaisuudestaan.

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio arvioi Ykkösaamussa, että Trump pyrkii erottautumaan muista poliitikoista pitämällä puheensa tarkoituksellisen valmistelemattomina. Mustakallion mukaan Trump siirtyy puheissaan hyvin vapaasti aiheesta seuraavaan ajatusassosiaatioiden kautta. Vapaasti poukkoileva puhetyyli johtaa Trumpin kuuluisiin möläytyksiin.   

– Hän ei selvästikään valmistele puheitaan huolellisesti, Mustakallio sanoo.

– Tämä liittyy Trumpin kampanjassa siihen, että hän on profiloinut itsensä ehdokkaana, joka on mahdollisimman erilainen verrattuna urapoliitikkoihin.

Harkittua kiukkua

Trump on tunnistanut tietyssä äänestäjäkunnassa kytevän voimakkaan tyytymättömyyden asioiden tilaan. Tyytymättömiin äänestäjiin vetoavat puheet eivät ole sattumaa, vaan Trump on taustaryhmineen tehnyt tarkkaa tutkimustyötä yleisöstä, johon hän puheillaan haluaa vedota, Mustakallio uskoo.

– Jos aikoo pitää vaikuttavan poliittisen puheen, kannattaa löytää se äänestäjäkunta, johon haluaa vedota. Trump vetoaa niihin, jotka ovat tyytymättömiä ja vihaisia. Kun hän on itse vihainen, hän suodattaa sitä vihaa ja kiukkua, Mustakallio sanoo.

Mustakallio pitää Trumpin puhetyyliä politiikassa harvinaisena, mutta samanlaisia piirteitä löytyy eurooppalaisten populistipoliitikkojen puheista. Yksi vapaasti jutusteleva puheenpitäjä löytyy myös Suomen hallituksesta.

– Tämä on kaukaa menevä vertaus, mutta jos ajatellaan Timo Soinin puhetyyliä, niin kyllähän sekin on varsin vapaa. Hän vapaasti puhuu ihmisten kanssa, ikään kuin jutustelee ja kertoo tarinoita. Pitää kuitenkin korostaa sitä, että Soinin puheiden sisältö on aivan erilainen kuin Trumpilla. Trumpillahan menee aivan överiksi.

Suosittelemme sinulle