Ensimmäinen siivousrobotti Keski-Suomen keskussairaalaan saadaan jo tulevan syksyn aikana. Vuoteen 2020 mennessä valmistuvaan uuteen sairaalaan niitä tulee useampia.
Robotti on sairaalahuoltajan apu ja keskittyy lattioiden puhdistukseen. Sairaalan puhtauspalvelujen päällikkö Maritta Kautto sanoo, että robottien avulla sairaalasiivoojien työpanos voidaan suunnata vaativiin tehtäviin.
– Se on sairaalahuoltajalle tavallaan työkaveri. Robotti liikkuu itsenäisesti käytävillä ja puhdistaa lattiapintoja. Etuna on, että kun lattian puhdistus on raskas tehtävä, robotti saa hoitaakseen sen – huoltajan työpanos voidaan keskittää vaativampiin puhdistustehtäviin.
– Työvoimakustannukset ovat siivouksessa isot, siksi mennään kohti järjestelmiä, joissa niistä pystytään säästämään.
Pesuaine pitää annostella oikein
Kemikaalien käytöstä, haitoista ja vaikutuksista on viime aikoina puhuttu julkisuudessa kasvavassa määrin. Huoli otetaan vakavasti myös siivousalalla, mutta täysin ilman pesuaineita toimeen ei tulla.
– Pelkällä vedellä esimerkiksi lattianpesu ei onnistu. Puhdistusaineiden kemiallinen koostumus on se, mikä pitää lattiamateriaalin kunnossa ja tekee puhdistustuloksesta riittävän, Kautto kertoo.
Pesuainetta pitää kuitenkin osata käyttää oikein. Aiemmin pesuaineet mitattiin sairaalassa käsipelillä, mutta nyt osastoilla pilotoidaan annostelulaitteita. Laitteesta saatavan käyttövalmiin liuoksen pesuainemäärä on juuri oikea.
– Eli ei todellakaan lorautella tai laiteta hyppysellisiä niitä pesuaineita. Noudatetaan annosteluohjetta ja silloin, kun käytetään annostelulaitetta, se tekee valmiin liuoksen.
Oikea annostelu tuo parhaimmillaan myös säästöjä. Esimerkiksi yleispuhdistusainetta sairaalaan tilattiin viime vuonna vain 14 litraa.
– Käytettävät määrät ovat pieniä, esimerkiksi yleispuhdistusainetta voi riittää litraan yksi millilitra.
Maritta Kauttoa haastatteli Riikka Pennanen.