Hyppää sisältöön

Rössypotut, tilliliha ja kanaviillokki – kouluruuista voi tulla ajan mittaan perinneruokia

Itse leivotulla perinneriskalla voi vähän kehuskella vieraille. Toivottavasti tulevasta perinneruokabuumista antavat jo viitteitä kiinnostus villiyrtteihin ja kotimakkaraan. Tulevaisuudessa pitsakin voi taipua kotimaiseen ruokaperinteeseen.

Rössypottua
Kuva: Juha Hintsala / Yle
Juha Hintsala

Perinneruokakurssit eivät vedä väkeä tällä hetkellä, mutta esimerkiksi villiyrttien poiminta ja kotimakkaran teko kiinnostavat ruokaharrastajia.

– Ehkä lähivuosina nähdään myös uusi innostus perinneruokaa kohtaan. Pitsastakin voi tulla suomalainen perinneruoka, kunhan siihen saadaan kehitettyä paikallista väriä, naurahtaa ruoka- ja kotitalousasiantuntija Helena Lahdenperä.

Lahdenperän mukaan esimerkiksi 1960- ja 1970-luvun kouluruoat alkavat olla jo perinneruokia. Monille tutut makuelämykset, kuten tilliliha, kanaviillokki ja rössypotut täyttävät perinneruoan vaatimukset.

Pohjois-Pohjanmaan perinneruoista rössypotut tunnetaan jo maamme rajojen ulkopuolella. Muita suosittuja maakuntaruokia ovat esimerkiksi lohisoppa ja monet erilaiset rieskat.

Nykyään halutaan tietää yhä tarkemmin mistä ruoka-aineet ovat peräisin.

Helena Lahdenperä

Rieska levittyy moneen muotoon

Rieska onkin varsin mielenkiintoinen tapaus. Pelkästään Pohjois-Pohjanmaan alueella rieska-nimen alle mahtuu jos jonkinlaista leipää.

– Paikallisuus ja itse tehdyt rieskat ovat hieno asia. Vieraille voi tarjota omia aitoja tekeleitä ja samalla vaikka kehaista omia leivontataitojaan. Paahdettu rieskanpala sulavan voinokareen kanssa tuo monille mieleen ihania lapsuusmuistoja, hehkuttaa Helena Lahdenperä Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

Perinneruoat syntyvät pitkälti tiettyjä perusraaka-aineita yhdistelemällä. Vaikka valmisjalosteita ei lasketa perinneruokiin, niin perinteistä lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa saa myös einestuotteena.

– Kiinnostus lähiruokaan on kasvanut 2000-luvulta lähtien. Nykyään halutaan tietää yhä tarkemmin mistä ruoka-aineet ovat peräisin. Samalla ruoan ympärille saadaan mielenkiintoista tarinaa. Kun tietää missä ruoka on tuotettu, se antaa lisäarvoa lähiruoalle, Lahdenperä kertoo.

Pitsastakin voi tulla suomalainen perinneruoka, kunhan siihen saadaan kehitettyä paikallista väriä.

Helena Lahdenperä

Poronkäristys uusi suosikki

Rössypottujen suosio on tällä hetkellä hiipunut, mutta Lahdenperä uskoo, että rössypottubuumi tulee vielä.

– Kyseessä on todella maukas keitto, jopa jotkut koululaisetkin tykkäävät siitä. Laitan sitä itsekin kotona.

Rössypottujen lisäksi Lahdenperän omiin perinneruokasuosikkeihin kuuluu poronkäristys. Pohjois-Pohjanmaalta löytyy oma laaja poronhoitoalueensa.

– Kun poronkäristystä tarjoaa puolukoitten, suolakurkun ja perunasoseen kanssa, niin mielestäni tämä kokonaisuus on herkullinen perinneruoka.

Suosittelemme sinulle