Hyppää sisältöön

Saadaanko sote-tiedot esiin? Veronmaksajien omistamia yhtiöitä kaavaillaan julkisuuslain piiriin

Ministeriöissä selvitetään, voisivatko tulevat maakuntien sote-yhtiöt toteuttaa julkisuuslakia ja julkisuusperiaatetta toiminnassaan. Projektijohtaja Tuomas Pöystin mukaan Ruotsissa yhtiöiden läpinäkyvyys on toteutettu onnistuneesti.

Tuomas Pöysti Kuva: Yle
Salla Vuorikoski

Sosiaali- ja terveysministeriössä sote-uudistusta luotsaava Tuomas Pöysti kertoo, että rahan- ja vallankäytön läpinäkyvyydestä on tarkoitus huolehtia, vaikka veronmaksajien omistamia sote-toimintoja ollaan siirtämässä osakeyhtiöihin.

Toistaiseksi julkisuuslaki on lakannut koskemasta kuntien omistamia toimintoja siinä vaiheessa, kun ne on siirretty osakeyhtiöihin. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että yhtiöiden ei ole tarvinnut luovuttaa asiakirjojaan niitä pyytäville kansalaisille, toimittajille ja jopa kuntien luottamushenkilöille.

Pöystin mukaan yhtiömuodon hyödyntäminen ei saa johtaa avoimuuden kapenemiseen.

– Elo-syyskuun aikana on tarkoitus yhdessä oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa katsoa, voitaisiinko sote-tehtäviä hoitavissa maakuntien yhtiöissä soveltaa julkisuusperiaatetta ja julkisuuslakia.

Ruotsissa yhtiöt ovat julkisuuslain piirissä, jos niissä veronmaksajien omistus on yli 50 prosenttia. Ruotsin malli on yksi vaihtoehto myös Suomen lain valmistelussa.

– Se on erittäin varteenotettava mahdollisuus. Ruotsissa se ei ole estänyt joustavia toimintamuotoja, mutta se on turvannut hyvin julkisuutta, Pöysti arvioi.

Yhtiöihin liittyvät julkisuusongelmat ovat olleet esillä muun muassa Länsimetroa ja Espoon uutta sairaalaa koskevan uutisoinnin yhteydessä. Molempia kuntien hankkeita hoidetaan osakeyhtiöissä, joista hallituksen pöytäkirjoja ei ole annettu nähtäväksi edes poliitikolle.

Yksi tiedon pyytäjistä on espoolainen kaupunginhallituksen jäsen Kurt Byman (sit.).

– Julkisyhteisössä kaiken pitäisi olla julkista. Sitten tehdään tällaisia osakeyhtiöitä, joiden varjolla voidaan sanoa, että emme kerro edes poliitikoille, jotka ovat rahoista päättämässä. Me olemme vastuussa päätöksistä, mutta me emme saa tietoa, Byman ihmettelee.

Aihetta käsitellään keskiviikon A-studiossa TV1:ssä kello 21.05.

Suosittelemme sinulle