Hyppää sisältöön

Kreikan maahanmuuttoministeri: Euroopalla oltava suunnitelma B

EU-maiden on varauduttava siihen, että Turkki avaa rajansa suurelle pakolaismäärälle, sanoo Kreikan maahanmuuttoministeri Giannis Mouzalas.

Giannis Mouzalas
Giannis Mouzalas Kuva: Laurent Dubrule / EPA
Yrjö Kokkonen

Kreikan maahanmuuttoministeri Giannis Mouzalas vaatii, että Euroopalla on oltava suunnitelma sen varalle, että Turkki lopettaa turvapaikanhakijoita koskevan sopimuksen noudattamisen.

– EU:n pitää pohtia sitä vaihtoehtoa, että Turkki avaa jälleen rajansa pakolaisille, Mouzalas sanoo saksalaisen Bild-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Me olemme hyvin huolissamme. Tarvitsemme joka tapauksessa suunnitelma B:n.

Turkin ja EU:n mukaisen sopimuksen mukaan Turkki ei päästä pakolaisia rajojensa yli Eurooppaan ja Eurooppaan jo tulleita pakolaisia palautetaan Turkkiin. Samalla EU-maihin tuodaan rekisteröityneitä pakolaisia Turkin pakolaisleireiltä.

Turkki on vaatinut EU:lta vastineeksi viisumivapautta. Maan ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on uhannut, että jos viisumineuvotteluissa ei saavuteta tulosta, Turkki harkitsee, noudattaako se enää sopimusta.

Mouzalasin mukaan pakolaisongelma on ratkaistava EU-maiden kesken.

– Pakolaiskriisi on eurooppalainen ongelma ja se on ratkaistava Euroopassa.

Mouzalas esittää, että EU-maat jakaisivat tehokkaammin keskenään pakolaiset. Maat ottaisivat heitä vastaan oman väkilukunsa ja muiden tekijöiden perusteella. Panostusta Syyrian sisällissodan lopettamiseen on myös lisättävä ja Syyrian naapurimaille on annettava apua, hän sanoo.

Sopimuksesta huolimatta Turkista Kreikkaan tulevien pakolaisten määrä on kasvanut vähitellen. Tällä hetkellä Kreikkaan tulee noin 700 ihmistä viikossa. Kreikassa odottaa tällä hetkellä 57 000 ratkaisua omaan kohtaloonsa.

Suosittelemme sinulle