Hyppää sisältöön

Tutkija: EU:n ja Turkin suhteet tulehtuneet – "Puheet todella kovia"

Kreikan huoli Turkin rajojen avaamisesta pakolaisille on aiheellinen, arvioi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Hän ei usko EU:n taipuvan Turkin vaatimuksiin viisumivapauden nopeasta toteuttamisesta.

Toni Alaranta.
Toni Alaranta. Kuva: Yle
Iiro-Matti Nieminen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo ymmärtävänsä Kreikan huolen siitä, että Turkki voisi jälleen sallia pakolaisten tulon Välimeren yli Kreikkaan.

Jos Turkki lopettaisi EU:n kanssa tehdyn pakolaissopimuksen noudattamisen, siitä seuraisi Alarannan mukaan uudelleen kova paine Kreikkaan, joka on jo ennestään vaikeuksissa pakolaistilanteen kanssa.

Kreikan maahanmuuttoministeri Giannis Mouzalas vaati keskiviikkona, että Euroopalla pitää olla suunnitelma siltä varalta, että Turkki luopuu pakolaissopimuksen noudattamisesta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoğlu on uhannut, että Turkki voi vetäytyä sopimuksesta, jos EU ei myönnä turkkilaisille viisumivapautta lokakuuhun mennessä.

Vallankaappauksen jälkeen nämä puheet ovat todella kovia.

Toni Alaranta

Alarannan mukaan on vaikea ajatella, että EU suostuisi Turkin vaatimuksiin nopeasta viisumivapaudesta.

– EU on ilmoittanut, että viisumivapaus ei mahdollistu ennen kuin Turkki muuttaa terrorilainsäädäntöä, ja nythän Turkki ei sitä missään nimessä tule tässä tilanteessa muuttamaan, Alaranta sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

Erdoğan syyttänyt länsimaita

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen Turkki on pidättänyt, pannut viralta tai erottanut kymmeniätuhansia ihmisiä. Maahan on julistettu poikkeustila, ja Turkki on ilmoittanut tilapäisesti jäädyttävänsä Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamisen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt länsimaita vallankaappausyrityksen tukemisesta. Alaranta kuvaileekin EU:n ja Turkin suhdetta tulehtuneeksi.

– Vallankaappauksen jälkeen nämä puheet ovat todella kovia, Alaranta sanoo.

Myös Etelä-Turkissa lähellä Syyrian rajaa sijaitsevan Incirlikin lentotukikohdan tilanne on Alarannan mukaan käynyt ongelmalliseksi. Yhdysvallat on käyttänyt tukikohtaa äärijärjestö Isisin vastaisten ilmaiskujen tekemiseen. Tukikohdassa on myös Yhdysvaltojen taktisia ydinkärkiä, Alaranta huomauttaa.

– Yhdysvalloissa tuntuu olevan aika paljon huolta siitä, miten tämän tukikohdan kanssa jatkossa käy, ihan pelkästään senkin takia, että Turkissa on aika vahvaa Amerikka-vastaisuutta tällä hetkellä. Siellä on ollut mielenosoituksia Incirlikin tukikohdan porteilla, Alaranta kertoo.

Suosittelemme sinulle