Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tästä virtuaalitodellisuudessa on kyse – kymmenen kysymystä virtuaalilaseihin ja keinotodellisuuteen liittyen

Ovatko 360-videot "oikeaa" virtuaalitodellisuutta? Kuinka paljon virtuaalitodellisuuslasit oikein maksavat? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaa virtuaalimaailman asiantuntija.

HTC Viven virtuaalilasit
HTC Viven virtuaalilasit esiteltiin joulukuussa Taiwanissa. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA
Panu Vatanen
Avaa Yle-sovelluksessa

1. Mitä on virtuaalitodellisuus?

– Virtuaalitodellisuus on tietokoneella luotu keinotekoinen maailma, jota voidaan katsoa virtuaalilasien avulla. Virtuaalitodellisuuden maailma on useimmiten kolmiulotteinen ja se tuntuu täysin aidolta, virtuaalimaailma.fi-nettisivuston perustaja Tero Pänkäläinen sanoo.

Hänen mukaansa laadukkaat virtuaalilasit luovat silmien eteen maailman, jossa syvyysvaikutelma, korkeus ja perspektiivi tuntuvat samalla tavalla kuin luonnossa. Tämän ansiosta virtuaalitodellisuuden vuoristoradat ja muut kokemukset tuntuvat aidoilta.

Aivot saadaan uskomaan keinotodellisuuden olevan aito kokemus.

Tero Pänkäläinen

2. Mitä virtuaalitodellisuudessa voi tehdä?

– Virtuaalitodellisuuslaseille on kahta erilaista sisältötyyppiä. On 360-videoita, joihin on taltioitu erikoiskameran avulla tosielämän tilanteita, joissa videon katsoja pystyy katselemaan vapaasti ympärilleen. Yleisiä sisältöjä ovat myös keinotekoiset maailmat. Useimmiten ne ovat pelejä, joissa voi liikkua ja hallita omaa liikkumista pelimaailman sisällä.

3. Miten virtuaalitodellisuuslasit toimivat?

– Edullisimmat mallit toimivat siten, että virtuaalilaseihin kytketään kiinni oma älypuhelin. Lasit jakavat älypuhelimen näytön kahteen puoliskoon, jotta käyttäjän molempiin silmiin saadaan heijastettua hieman erilaista kuvaa, mikä mahdollistaa sen, että aivot saadaan uskomaan keinotodellisuuden olevan aito kokemus.

Pänkäläisen mukaan kalliimmissa lasimalleissa on oma laadukas näyttöpaneeli, joten laite ei vaadi älypuhelinta.

4. Minkälaisia laseja on jo kaupoissa?

– Tällä hetkellä Samsungin Gear VR on yleisin malli ja niistä tuli juuri uusi versio. Lasit toimivat ainoastaan Samsungin älypuhelimien kanssa. Kaupoissa olevista laseista kehittynein vaihtoehto on mielestäni HTC Vive. Lasit vaativat toimiakseen tehokkaan tietokoneen, mutta ne mahdollistavat liikkumisen virtuaalimaailmassa. Niiden mukana tulevat myös käsiohjaimet, joten virtuaalimaailmassa voi myös käyttää käsiään.

Tutkija Olli Suominen katselee maailmaa virtuaalilasiien läpi TTY:n signaalikäsittelylaitoksella.
Samsungin Gear VR on yksi markkinoiden yleisimpiä virtuaalitodellisuuslasien malleja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

– Oculus Rift -lasit vaativat myös tietokonetta toimiakseen ja ne lukeutuvat myös korkealaatuisiin laseihin. Niistä tosin puuttuu vielä käsiohjaimet, mutta sellaiset pitäisi tulla Oculus Riftille ennen joulua myyntiin.

Sonylta pitäisi myös Pänkäläisen mukaan olla lokakuussa tulossa Playstation 4 -pelikonsolille tarkoitetut Playstation VR -virtuaalilasit. Ensimakua virtuaalitodellisuudesta voi saada myös melkein minkä tahansa älypuhelimen avulla.

– Myynnissä on pahvikoteloita, joista saa virtuaalilasit työntämällä niihin älypuhelimensa poikittain. Niiden avulla voi katsoa vaikka YouTubesta 360-videoita. Niistä saatava kokemus ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin laadukkaammilla laseilla.

Jos on syksyllä ostamassa Samsungin puhelimista uusia malleja, niin todennäköisesti virtuaalilasit saa siihen kaupan päälle.

Tero Pänkäläinen

5. Minkä hintaisia virtuaalilasit ovat?

– Laadukkaammista laseista HTC Vive maksaa hieman alle 1 000 euroa. Oculus Rift ja siihen joulun alla tulevat käsiohjaimet tulevat kokonaisuudessaan maksamaan noin 900–1 000 euroa. Molemmat lasit vaativat toimiakseen myös tehokkaan tietokoneen, jonka hintaluokka liikkuu 1 200 euron tienoilla. Playstation VR tulee todennäköisesti maksamaan noin 500 euroa, ja niitä varten pitää toki olla myös satoja euroja maksava pelikonsoli.

Samsungin Gear VR -lasit maksavat Pänkäläisen mukaan yleensä noin 150 euroa, mutta niitä on myös jaettu todella paljon ilmaiseksi uuden älypuhelimen ostajille.

– Jos on syksyllä ostamassa Samsungin puhelimista uusia malleja, niin todennäköisesti virtuaalilasit saa siihen kaupan päälle. Toki ne uudet puhelimallit maksavat jotain 700–900 euron välillä.

Pahvisia virtuaalilasikoteloita on myös jaettu erilaisissa tapahtumissa ilmaiseksi, mutta niitä voi ostaa myös kaupoista noin 10 euron hintaan tai jopa halvemmalla.

6. Minkälaista sisältöä virtuaalilaseille on jo olemassa?

– Tähän mennessä laadukkaammille laseille tehdyistä sisällöistä suurin osa on pelejä. Pelit ovat tällä hetkellä vielä aika kevyitä ja enemmän kokeiluja siitä, mikä virtuaalimaailmassa toimii ja mikä ei. Yksi suosituimpia sovelluksia on Googlen omistama Tilt Brush -sovellus, jonka avulla voi piirtää ja maalata ja se maalausjälki jää ikään kuin "ilmaan paikalleen".

HTC VIVE.
Laadukkaat virtuaalilasit vaativat toimiakseen tehokkaan tietokoneen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Pänkäläisen mukaan myös 360-videot ovat yleisiä sisältöjä virtuaalilaseille ja niitä julkaistaan muun muassa Facebookissa ja YouTubessa. Monet uutismediat, kuten The Guardian ja The New York Times ovat alkaneet tehdä 360-videoita. Myös Yle Uutiset ovat hyödyntäneet virtuaalitodellisuutta tekemällä 360-virtuaaliympäristöjä muun muassa Tshernobylistä ja Gazasta.

– Virtuaalilasit tarjovat kokemuksia, joita ei voisi muuten kokea. On esimerkiksi 360-video, jossa pääsee kokemaan, miltä tuntuu olla eristyssellissä. Minusta kiinnostavimpia sovelluksia ovat sellaiset, jotka luovat kokemuksia tämän maailman ulkopuolelta, joita ei voi edes kuvitella tai kokea millään muulla tavalla kuin virtuaalitodellisuudessa.

7. Sopiiko virtuaalitodellisuus kaikille?

– Jotkut sovellukset voivat aiheuttaa osalle ihmisistä pahoinvointia. Esimerkiksi Oculus Rift -lasien valmistajat ovat luokitelleet sisältöjä kolmelle tasolle sen perusteella onko virtuaalikokemus kaikille sopiva, keskitasoa vai intensiivinen, joka tarkoittaa sitä, että se voi aiheuttaa pahoinvointia. Silloin, jos virtuaalitodellisuudessa pääsee itse omin jaloin liikkumaan, niin se harvemmin aiheuttaa pahoinvointia.

8. Ovatko 360-videot "oikeaa" virtuaalitodellisuutta?

– 360-videot ovat tarvittava väliaskel kohti virtuaalitodellisuutta. Niitä katsellaan virtuaalilaseilla, kuten muitakin virtuaalitodellisuuden kokemuksia. Ne ovat yleensä rajoittuneempia kuin vr-pelit, koska videoissa katsoja on usein sidottu samaan katselupisteeseen, jossa kamera on ollut. Tulevaisuudessa teknologian kehittymisen myötä 360-videot tulevat aidomman tuntuisiksi ja niissä pystyy liikkumaan vapaammin, mikä lisää kokemuksen uskottavuutta.

9. Tuleeko virtuaalitodellisuuslasit olemaan samanlainen ohimenevä teknologiatrendi kuten 3D-lasit?

– Olen aika vakuuttunut, että ei. 3D-laseissa katseltiin samoja sisältöjä, kuten elokuvia, hieman uudella "twistillä". 3D-elokuvat ovat passiivinen katselukokemus, kun taas virtuaalilaseilla katselija pääsee osallistumaan ja vaikuttamaan tarinan kulkuun. Virtuaalitodellisuus onkin ihan uudenlainen median muoto ja siellä pystytään tarjoamaan ihmisille täysin uudenlaisia kokemuksia.

Miehiä virtuaalilasit päässä.
Virtuaalitodellisuuden yleisimpiä sisältöjä ovat tällä hetkellä vielä pelit. Kuva: Robyn Beck / AFP

10. Miten yleistä virtuaalitodellisuus jo nyt on?

– Se on vielä hyvin harvinaista. Laitevalmistajilla on ollut ongelmia saada tuotettua laitteita markkinoille. Maailmanlaajuisesti on arvioitu, että laatulaseja on myyty tähän mennessä joitain satoja tuhansia. Todennäköisesti lasit alkavat kuitenkin pikku hiljaa yleistyä, kun pelaajat alkaa kiinnostua niistä enemmän. Alkuvaiheessa nämä ovat pelaajien juttu, koska heillä on jo valmiina tehokkaat tietokoneet ja he haluavat uusia kokemuksia.

Pänkälaisen mukaan lyhyellä aikavälillä virtuaalitodellisuus tylee yleistymään melko rauhallisesti. Kymmenen tai 15 vuoden päästä virtuaalimaailmat voivat sen sijaan olla hänen mielestään jo varsin jokapäiväinen asia. Sen sijaan lisätyn todellisuuden lasit voivat yleistyä huomattavasti nopeammin.

– Lisätyn todellisuuden mahdollistavat lasit ovat tuottavuuden kannalta parempia kuin virtuaalilasit. Lisätyn todellisuuden avulla voi tuoda monia hyödyllisiä asioita näkökenttään, kuten navigaattorin tai jotain työtä tehostavia asioita. Virtuaalitodellisuuden suurin hyöty on uusien kokemusten tarjoaminen ja se ei ole niin välttämätöntä ihmisille, Pänkäläinen päättää.

Suosittelemme sinulle