Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Risikko: Turvapaikanhakijat tarvitsevat lisää rahaa

Tälle vuodelle varatut rahat eivät riitä, mutta sisäministeri Paula Risikon mukaan ensi vuonna turvapaikanhakijoihin kuluu rahaa tätä vuotta vähemmän.

Paula Risikko.
Paula Risikko. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan turvapaikanhakijoiden Suomeen tuloon varatut rahat eivät edelleenkään riitä. Risikko muistuttaa, että maahantulijat joutuvat odottamaan päätöksiä turvapaikkahakemuksiinsa kauankin vastaanottokeskuksissa, joiden pyörittämiseen kuluu varoja.

– Luvut tarkentuvat budjettiriiheen mennessä. Se vaikuttaa, miten paljon päätöksiä ehditään tehdä, mitä ne ovat ja kuinka moni lähtee pois maasta, Risikko listasi torstaina Ylen haastattelussa.

Sisäministeriön mukaan vastaanottokeskuksiin, turvapaikkahakemusten tutkimiseen ja hakijoille maksettuihin tukiin on varattu tälle vuodelle vajaat 600 miljoonaa euroa.

Rahan tarvetta lisää myös se, että monet kielteisen vastauksen saaneet turvapaikanhakijat ovat valittaneet päätöksistä. Lisäksi osa myönteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista joutuu yhä asumaan vastaanottokeskuksissa, koska kuntapaikkoja ei ole riittävästi.

Risikko ennakoi, että ensi vuonna turvapaikanhakijoiden menot jäävät kuitenkin tätä vuotta pienemmiksi, koska Suomeen tulleiden turvapaikahakijoiden määrä on vähentynyt roimasti viime syksystä.

Risikko: Turkin suhteen ei hötkyillä

Kreikan maahanmuuttoministeri vaati keskiviikkona Euroopan unionia varautumaan siihen, että Turkki avaa jälleen rajansa suurelle pakolaismäärälle ja lopettaa EU:n kanssa tehdyn sopimuksen noudattamisen.

Risikko sanoo, että erilaisia vaihtoehtoja pitää arvioida, mutta "emme ole hötkyilemässä".

– Näillä näkymin sopimukset ovat voimassa. Emme ennakoi, että muutoksia tapahtuisi kovin nopeasti.

Syksyllä on katkolla myös Suomen ja Venäjän väliaikainen sopimus, joka on estänyt turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen itärajan kahden pohjoisimman rajanylityspaikan kautta. Kevättalvella sovittu poikkeusjärjestely on voimassa lokakuun alkupuolelle.

Risikon mukaan sopimuksen jatkoa on tarkoitus käsitellä hallituksessa tämän kuun aikana. Risikko sanoo keskustelevansa asiasta ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kanssa.

Risikon mukaan mikään ei viittaa siihen, että Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä olisi muuttumassa.

– Tällä hetkellä sellaista ennakkoa ei ole että näin tapahtuisi, mutta vuoden aikana on nähty niin monenlaista muutosta, että aivan varmasti tätä seurataan herkästi.

"Pitää valittaa, jos päätös epäoikeudenmukainen"

Suomen kiristyneet maahanmuuttolinjaukset ovat herättäneet kesällä arvostelua, kun turvapaikkaa Suomesta hakenut irakilaismies sai kielteisen päätöksen, vaikka hänen kotinsa Irakissa oli räjäytetty ja maahanmuuttovirasto katsoi miehen joutuneen vainon kohteeksi.

Risikko sanoo luottavansa siihen, että virasto on tehnyt päätökset tarkalla harkinnalla ja tarkastellut jokaisen turvapaikanhakijan tilanteen monelta kantilta.

– Olen sitä mieltä että, siitä (päätöksestä) voi aina valittaa ja pitääkin valittaa, jos kokee, että päätös on epäoikeudenmukainen, Risikko jatkaa.

Myös pakolaisten perheenyhdistämisen vaikeuttaminen on nostattanut keskustelua. Risikon mukaan tiukennukset ovat yhteneväiset muiden EU-maiden kanssa.

– Emme poikkea millään lailla muista maista missään nimessä. Siihen on pyrittykin, Risikko sanoo.

Suosittelemme sinulle