Hyppää sisältöön

Murmansk houkuttelee turisteja viisumivapailla risteilyillä

Murmanskin kaupunki tavoittelee ulkomaisia turisteja viisumivapailla risteilyillä. Asiasta kertoo norjalainen uutissivusto Independent Barents Observer. Vuonna 2015 Murmanskissa kävi noin 10 000 ulkomaista risteilyturistia.

Murmanskin katukuvaa
Murmanskin ihmisiä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Annu Passoja

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev allekirjoitti heinäkuun lopussa asetuksen, joka sallii ulkomaisten risteilyturistien viipyä Murmanskissa ja Arkangelissa 72 tuntia ilman viisumia. Samanlainen käytäntö on ollut voimassa Pietarissa jo useita vuosia.

Viime vuonna Venäjän pohjoisimmassa kaupungissa vieraili 10 000 risteilymatkustajaa. Murmanskissa poikenneet risteilylaivat ovat olleet useita viikkoja kestäneillä risteilyillä, joiden lähtöpiste on ollut Yhdysvalloissa tai Britanniassa.

IBO:n mukaan Venäjän valtiollinen matkatoimisto Rosturism pyrkii helpottamaan ulkomaisten turistien pääsyä myös Frans Joosefin maalle ja Novaya Zemljalle. Tällä hetkellä arktisille saariryhmille tarvittavaa erityistä vierailulupaa on vaikea saada.

Murmanskissa on kunnostettu satama-aluetta turisteja silmällä pitäen. Risteilyaluksia varten on esimerkiksi avattu uusi 200-metrinen laituri. Venäjän tavoite on, että Murmanskista tulisi arktisten risteilyjen pääkohde.

Turistien määrä on Murmanskin viranomaisten mukaan kymmenkertaistunut 20:ssä vuodessa. Alueen matkailutoimijoiden mukaan viisumivapaus voi kasvattaa matkailijamääriä edelleen jopa 40 prosenttia.

Suosittelemme sinulle