Hyppää sisältöön

Vietnamin historian ensimmäinen olympiavoittaja ei joutuisi enää koskaan tekemään töitä

Valtio palkitsee 10 metrin ilmapistoolissa juuri voittaneen kansansankarin 100 000 dollarilla. Vietnamissa summa vastaa lähes 50 vuoden keskipalkkaa.

Rion olympialaiset: Vietnamin Hoang Xuan Vinh voitti miesten 10 metrin ilmapistoolin olympiakultaa
Rion olympialaiset: Vietnamin Hoang Xuan Vinh voitti miesten 10 metrin ilmapistoolin olympiakultaa
Tiina Länkinen

Kun Hoang Xuan Vinh ampui yöllä kultaa miesten 10 metrin ilmapistoolissa, Vietnam sai olympiahistoriansa ihka ensimmäisen voittajan. Mikä vielä makeampaa, mitalitaistossa taipui kiinalainen vastustaja.

Tilannetta voi verrata vaikka suomalaisen ja ison veli venäläisen väliseen kamppailuasetelmaan urheiluareenalla. Vietnam ja sen jättimäinen pohjoisnaapuri Kiina ovat vuosisatoja käyneet keskinäistä mittelöä paremmuudesta. Vietnamin kansanjulkkis, televisiopersoona Nguyen Cao Ky Duyen tiivisti oleellisen Facebook-onnitteluissaan näin:

– Olen niin ylpeä! Mutta suurinta onnea tuo, että voitettiin Kiina.

41-vuotias pistooliampuja Hoang Xuan Vinh on armeijan eversti. Hän oppi ampumaan AK47-kivääreillä ja pystyi Riossa ampumaan ratkaisun hetkellä lähes täydellisen viimeisen laukauksen. Ylläolevalla videolla on tuo jäätävä suoritus, johon Vinh venyy vaikka brasilialaiskilpailijan voittoa toivova yleisö pyrkii sotkea huutelulla miehen hermoja.

– Ajattelin vain "yritä, yritä, yritä". Viimeisellä laukauksella en ajatellut kultaa tai hopeaa. Ajattelin vain yrittää, Vinh kertoi voiton ratkettua uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vietnamin vationmedian mukaan maan johto myöntää Vinhille historiallisesta voitosta 100 000 dollaria eli noin 90 000 euroa vastaavan summan. Keskipalkka on vietnamilaisittain alle 1 900 euroa vuodessa.

Kotiyleisön suuri suosikki Felipe Wu joutui taipumaan viimeisellä laukauksella ja Kiinan Pang Wei jätettiin pronssille. Puolustava olympiavoittaja, Etelä-Korean Jin Jong-oh sai kisaan huonon alun ja sijoittui viidenneksi.

Vietnam teki olympiadebyyttinsä Helsingin kesäkisoissa 1952.

Suosittelemme sinulle