Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen kirjoituksista esitutkinta

Perussuomalaisten nuortenjärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisin mukaan heinäkuun lopulla jätetyssä tutkintapyynnössä Tynkkysen katsotaan levittäneen vihamielisiä tietoja ja asenteita maamme muslimiväestöstä.

Sebastian Tynkkynen.
Sebastian Tynkkystä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Yle
Arto Veräjänkorva,
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Oulussa luokanopettajaksi opiskelevasta Sebastian Tynkkysestä (ps.).

Perussuomalaiset nuoret ry:n puheenjohtaja ja Oulun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Tynkkynen nousi otsikoihin viimeksi heinäkuussa, kun hänen uutisoitiin vaativan lähtömaihin palauttamista kaikille Suomen kansalaisuutta vailla oleville muslimeille.

Tynkkynen kiistää kiihottamisen kansanryhmää vastaan, syyttää mediaa vääristelystä ja vaatii sanavapautensa kunnioittamista.

– Harmittaa hirveän paljon, että mediassa käännellään sanomisia. Olen vain vaatinut, että kaikki oleskeluluvat pitää ottaa uudelleen tarkasteluun ja palautusautomaatti pitää saada täysillä pyörimään. Kaikki ihmiset, joilla ei ole muuttuneiden maalinjausten perusteella syytä oleskelulupaan, pitää palauttaa välttömästi takaisin omiin lähtömaihinsa, Tynkkynen selventää.  

Tynkkysen kirjoitukset esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ovat viime aikoina painottuneet vahvasti muslimien maahanmuuttokysymyksiin ja islamistien väkivaltaan. Hänen johdollaan Perussuomalaiset nuoret vaativat kesällä poistamaan Suomen laista pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tutkintapyyntöön on liitetty runsaasti Tynkkysen kirjoituksia. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tapani Tasanto Oulun poliisista uskoo, että esitutkinta viedään läpi ripeästi.

– Tutkinta ei vaikuta hirveän työläältä, Tasanto toteaa.

Oulun poliisi odottaa seuraavaksi valtakunnansyyttäjän määräävän jutulle syyttäjän, jonka jälkeen prosessin yksityiskohtien suunnittelu voi alkaa, Tasanto kertoo.

Puoluesihteeri ei vielä kommentoi

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että hänellä ei ole tapaukseen kommentoitavaa tässä vaiheessa.

– Katsotaan, mihin johtopäätöksiin poliisi tulee ja sen jälkeen asiaa käsitellään puolueen sisällä tarvittaessa, Slunga-Poutsalo viestitti Ylelle.

Esitutkinnan aloittamisesta kertoi enimmäisenä STT.

Suosittelemme