Hyppää sisältöön

Satavuotias Alvettulan silta on kestänyt vuoden 1918 taistelut, rakennusvirheet ja purku-uhan

Sadassa vuodessa Alvettulan silta Hauholla on ehtinyt kokea vuoden 1918 sodan, selviytyä räjäytysyrityksestä, rakennusvirheiden vuoksi tehdystä korjauksesta ja purkutuomiosta. Nyt sillan kunnostukseen tarvittaisiin jälleen kipeästi rahaa.

Satavuotias Alvettulan silta elokuussa

Siinä se seisoo, kahden kaaren silta, betonisista onteloharkoista rakennettu. Tänä vuonna sillalle tulee ikää jo sata vuotta.

Alvettulan vanha silta (siirryt toiseen palveluun) ei ole ensimmäinen silta, joka on rakennettu kyseiselle paikalle ylittämään Hauhon vesireittiä. 1700-luvulta löytyy mainintoja kelluvasta kävelysillasta. Myöhemmin paikalle rakennettiin puusilta. 1900-luvun alussa silloinen puusilta oli niin huonossa kunnossa, että paikalle tarvittiin uusi ja ehompi.

Rautabetonisilta valmistuikin vuonna 1916, ja jo parin vuoden kuluttua sillä oli oma roolinsa vuoden 1918 sodassa.

Kun punaiset hävisivät Tampereen valtauksen, alkoi punaisten vetäytyminen itään. Yleensä reitti kulki Hämeenlinnan kautta, mutta saksalaisten vallattua kaupungin 26. huhtikuuta, lähtivät punaiset koukkaamaan Alvettulan kautta.

Taistelu Alvettulan sillasta

– Oikeastaan se oli huhtikuun loppua, kun kiivaimmat taistelut Hauhon seudulla käytiin. Alvettulassa taisteltiin 26. ja 27. huhtikuuta. Tuolla kylän puolella oli noin viitisen tuhatta aseissa olevaa punaista. Toisella puolella jokea oli noin 120 valkoista enimmillään puolustamassa tätä siltaa, kertoo paikallista historiaa harrastava Jouni Lehtonen.

Punaisten tavoite oli tulla sillasta ylitse, mutta valkoiset puolustivat siltaa niin kiivaasti, että se ei ollut helppoa.

Jouni Lehtonen

– Punaisten tavoite oli tulla sillasta ylitse, mutta valkoiset puolustivat siltaa niin kiivaasti, että se ei ollut helppoa.

Punaiset kuitenkin raivasivat tiensä sillan läpi. Perimätiedon mukaan kunnia tästä kuuluu naisille.

– Valkeakosken tehtaan naisista koottu komppania tästä sillasta ensimmäisenä yli tuli, tarkentaa Lehtonen, jonka vetämien kapinaretkien kohteisiin myös Alvettulan silta kuuluu.

Kerrotaan että kun punaiset ylittivät sillan, heidän mukanaan olisi ollut peräti 1 016 hevosta. Punaiset yrittivät vielä räjäyttää sillan jälkeensä, mutta silta pysyi paikallaan.

– Kiitos heidän onnettoman panostustaidon tässä tapauksessa, sillan kanteen kai vain joku reikä tuli ja silta säästyi. Toki siinä (sillassa) taistelun jälkiä oli nähtävissä, Jouni Lehtonen sanoo.

Purkutuomiota ei pistetty täytäntöön

"Taistelut" sillasta eivät päättyneet vuoteen 1918. Jo 1930-luvulla silta jouduttiin korjaamaan perusteellisesti rakennusvirheiden vuoksi, ja 1970-luvulla se uhattiin purkaa.

Reijo Saastamoinen ja Jouni Lehtonen Alvettulan vanhalla sillalla. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Alvettulaan valmistui uusi silta 1974. Silta oli osa uutta tielinjausta ja ehtona oli, että uuden sillan myötä vanha puretaan. Koska alvettulalaiset eivät moista purematta nielleet, nousivat kyläläiset vastarintaan.

Siltaa ei purettu ja sen omistajaksi tuli tiekunta. Valtio ei halunnut vanhusta enää kontolleen.

Vanhaa siltaa kunnostettiin vielä 1970-luvun lopussa. Museosillaksi se nimettiin 1980-luvulla. Vuonna 2009 silta pyyhittiin yli museosiltalistalta, mutta suojeltiin myöhemmin.

Nyt siltaa pitäisi kipeästi kunnostaa uudelleen. Sillan päällyste tulisi uusia nopeasti, sillä railot asfaltissa päästävät veden nakertamaan siltaa.

Rahoitustoiveita on olemassa

Koska sillan omistaa yksityinen tiehoitokunta eli kymmenkunta taloutta, on selvää, ettei kenenkään omasta kukkarosta löydy summaa, jolla silta pidettäisiin kunnossa.

Alvettulan vanhan sillan päällyste pitäisi korjata pikaisesti. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Alvettulan Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Saastamoinen sanoo, että olennaisen tärkeää olisi saada yhteiskunnalta tukea korjaushankkeelle.

– Me olemme saaneet myönteistä viestiä ja suuntaa, mistä voisimme hakea avustusta. Vaihtoehtoja on tietenkin monenlaisia. Toivotaan, että yhteiskunta lähtee mukaan, ettei tämä ole meidän yksityisten ihmisten harteilla.

Betonisista onteloharkoista rakennettu Alvettulan silta on edelleen tärkeä kyläläisille, ja se halutaan säilyttää.

– Kyllä se on ehdoton symboli koko kylälle. Silta ja sen ympäristö on kuin meidän olohuone. Vaikka tämä on yksityistie, tässä menee päivittäin autoja, jotka käyvät siltaa ihailemassa, Saastamoinen huomauttaa.

Lauantaina 13. elokuuta ei kuitenkaan harmitella, vaan vietetään Alvettulan sillan 100-vuotisjuhlaa. Rikulanrannassa, sillan kupeessa kaikelle kansalle avoin juhla alkaa kello 16.

Suosittelemme sinulle