Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kotikatsomon draamauutuus porautuu kaivosbisnekseen – Korpelan kujanjuoksua kuvataan Nokialla

Maalaiskomediat ja Pirunpelto ovat toimineet niin hyvänä käyntikorttina, että kuvauspaikat Ylen uusimmalle Kotikatsomo-draamalle, Korpelan kujanjuoksulle, saatiin helposti. Sarjan toista kautta pistetään parhaillaan purkkiin muun muassa Nokialla.

Korpelan kujanjuoksua kuvataan Nokialla Sorvassa. Anna Sirén seurasi kuvauksia. Kuuntele juttu tästä!
Anna Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Maatalon pihapiiri on täynnä eri ikäisiä autoja ja suoranaista romua. Pääskyset syöksähtelevät peltikaton lipan alle, kun hallista peruuttaa musta jenkkiauto, jonka perään näyttelijä Esa Latva-Äijö jää katsomaan.

Latva-Äijö näyttelee sarjan päähenkilöä Anssi Korpelaa, joka ostaa pienehkön luomumaatilan vain huomatakseen, että maista olisivat kiinnostuneita muutkin. Kunta tukee kaivoshanketta, joka aikoo nielaista ison osan maaseutua, ja lopulta Anssi nousee taisteluun pienen pitäjän puolesta.

– Sarja on hienosti kirjoitettu. Tapahtumat alkavat ja etenevät kuin varkain, Latva-Äijö kiittelee kuvaustauolla.

Esa Latva-Äijö
Esa Latva-Äijö on Korpelan kujanjuoksu -sarjan päähenkilö Anssi Korpela. Kuva: Anna Sirén / Yle

Roolin avain piilee viiksissä

Päähenkilö Anssin parasta kaveria Jaskaa näyttelee Janne Kataja.

– Jaska on ehkä jonkun mielestä vähän kylähullu. Kun muut ikätoverit lähtivät maailmalle, Jaska jäi äitinsä kanssa kotikonnuille. Hän saa lisästatusta ja muuttuu avainhenkilöksi, kun Anssi palaa ja Jaska alkaa toimia linkkinä hänen ja kylän välillä, Kataja kuvailee roolihahmoaan.

Janne Kataja
Jaskan rooli Korpelan kujanjuoksussa on näyttelijä Janne Katajan ensimmäinen iso draamarooli televisiossa. "Tästä on heti tullut lempilajini", näyttelijä hehkuttaa. Kuva: Anna Sirén / Yle

Hahmon haltuunotto on sujunut supliikilta mieheltä helposti.

– Heti, kun minulle ajeltiin nämä nuoren Heikki Kinnusen kalapuikkoviikset, helpottui roolin haltuunotto. Visuaalinen ärsyke avaa hahmon, Kataja nauraa.

Kuvauspaikoille pääsee helposti

Korpelan kujanjuoksun takaa löytyy Maalaiskomedioista ja Pirunpelto-sarjasta tuttu kaksikko Heikki Luoma ja Jukka Mäkinen.

Heikki Luoma
Käsikirjoittaja Heikki Luoma myöntää, että Korpelan kujanjuoksun kirjoittaminen oli melkoisen työläs rytistys. Yhteistyö ohjaaja Jukka Mäkisen kanssa rullaa vanhaan hyväksi havaittuun malliin. Kuva: Anna Sirén / Yle

Myös tällä kertaa sarja tarjoaa erityisherkkua pirkanmaalaiskatsojille, sillä Korpelan kujanjuoksua on kuvattu Tampereen lähialueilla.

Ohjaaja Jukka Mäkinen kertoo, että maakunnan pikkutiet alkavat olla hyvin muistissa vuosien mittaan jatkuneiden kuvauspaikkojen etsintäreissujen jäljiltä.

Autonromua ja renkaita korjaamon pihassa
Kun sopiva kuvausmiljöö löytyi, ei lavastajien ja järjestäjien tarvinnut kuin hienosäätää pihanäkymää. Kuva: Anna Sirén / Yle

Kun sopiva pihapiiri tai pellonreuna löytyy, kuvauslupa hoituu helposti.

– Maalaiskomediat ja Pirunpelto toimivat hyvänä käyntikorttina. Kun ihmisille kertoo, että ollaan jatkamassa tätä perinnettä, ovet aukeavat heti, Jukka Mäkinen hymyilee.

Ohjaaja Jukka Mäkinen
Ohjaaja Jukka Mäkinen vetää tottuneesti suuntaviivoja kuvauksissa. Korpelan kujanjuoksun päätapahtumapaikkana on autokorjaamo. Kuva: Anna Sirén / Yle

Jos miljööt ovatkin hoituneet helposti, on säiden suhteen jäänyt toivomisen varaa.

– Viime kesänä sade oli aina vieraanamme, haluttiin tai ei. Värikorjauksella saadaan tasoiteltua sadepäivien sävyt kuvista, mutta sateen ropina peltikattoisessa hallissa teetti kyllä äänipuolelle hurjasti lisätöitä. Seuraavaksi toivotaan ensi helmi-maaliskuuksi oikeaa talvea.

Jackrusselin terrieri Mopo
On suoranainen ihme, ettei kuvauspaikan oikea isäntä, 13-vuotias Mopo-koira, ole osunut kertaakaan Korpelan kujanjuoksun kohtausten taustalle. Se seuraa kuvausryhmän työskentelyä joka päivä jaloissa pyörien. Kuva: Anna Sirén / Yle

Korpelan kujanjuoksu esitetään TV1:n Kotikatsomossa 4.9.2016 alkaen.

Suosittelemme sinulle