Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tikkurilan kirjastossa joka päivä on karaokepäivä: "Moni on huomannut, että laulaminen on mukavaa ilman alkoholiakin"

Äänieristetty karaokehuone on ollut supersuosittu, sillä suljettujen ovien takana omassa tai itse valitussa seurassa jokainen uskaltaa laulaa.

Lähikuvassa karaokelaitteen näytöllä kotiviini-kappaleen sanoja.
Anna Hanskin Kotiviini-kappale pitää pintansa karaokelaulujen kestosuosikkina. Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä jos karaoketunnelmaan pääsemiseksi ei tarvitsisikaan riekkua baarissa tai varata ruotsinristeilyä? Mitä jos Kikkaa voisi tulkita sydämensä kyllyydestä ilman tukevaa humalaa? Mitä jos karaokea voisi laulaa juuri siinä seurassa kuin haluaa ja ihan ilmaiseksi?

Ei mitään jos, vaankyllä.

Henkeen kuuluu, ettei tarvitse olla maailman paras laulaja.

Ville Karinen, Tikkurilan kirjasto

Vantaalla Tikkurilan kirjaston musiikkiosastolla kaikki tuo edellämainittu on ollut maaliskuusta lähtien mahdollista. Kirjasto on mukana aluehallintoviraston kehittämishankkeessaa, jonka tarkoituksena on löydä kirjastoihin uudenlaisia palveluita.

Palveluesimies Ville Karinen Tikkurilan kirjastosta kertoo, että karaokehuoneen avulla on tarkoitus edistää kirjastonkävijöiden musiikkiharrastusta ja madaltaa kynnystä tarttua mikkiin.

– Perinteisesti musiikkiosastoilta on lainattu levyjä. Nyt ajatellaan, että ne ovat paikkoja, jonne voi tulla tekemään asioita ja oppimaan uutta, Karinen sanoo.

Äänieristetyn karaokehuoneen saa kirjastokortilla varata itselleen kahdeksi tunniksi. Huoneessa on helppokäyttöiset tekniset karaokelaitteet ja 3300 kappaleen valikoima.

– Karaokehuoneen avulla kuka tahansa voi harrastaa karaokea. Henkeen kuuluu, ettei tarvitse olla maailman paras laulaja. Karaokessa kukin raakkuu omalla äänellään eikä täällä tarvitse pelätä arvostelua.

Rohkaistu laulamaan karaokea -kurssi täyttyi hetkessä

Karaokehuoneen varauslistalta löytyy niin lapsia, kokonaisia perheitä, esiintymispelosta kärsiviä aikuisia kuin läheisen vanhusten hoivakodin harmaantuneita kultakurkkujakin.

Karinen kertoo, että kirjastossa käyvät laulamassa ne, joita baarimeininki ei kiinnosta, mutta jotka haluavat silti nauttia laulamisesta.

–Moni on huomannut, että laulaminen on mukavaa ilman alkoholiakin.

Jännitän ihan hirveästi. Onneksi täällä saa rauhassa treenata kappaleita.

Anniina Rantanen, karaokeharrastaja

Helsinkiläinen Anniina Rantanen löysi tiensä Tikkurilan kirjaston karaokehuoneeseen Vantaan aikuisopiston _Rohkaistu laulamaan karaokea _-kurssilla viime keväänä. Kesän aikana Rantanen on varannut tilan itselleen muutaman kerran ja antanut mennä.

–Jännitän ihan hirveästi. Onneksi täällä saa rauhassa treenata kappaleita ja saa laulaa ihan selvin päin, Rantanen kiittelee.

Keväällä järjestetty kirjaston ja aikuisopiston yhteistyönä järjestetty karaokekurssi oli yleisömenestys, joten samanlainen on suunnitteilla syksyllekln.

– Kurssilla käsiteltiin laulamisen perusasioita, annettiin vinkkejä mikinkäyttöön ja pohdittiin, miten esiintymisjännityksen voisi voittaa, kertoo palveluesimies Ville Karinen.

Baarissakin karaokea joskus laulanut Rantanen arvostaa sitä, että kirjastossa voi rauhassa harjoitella kappaleita, joten kynnys esittää niitä sitten yleisön edessä on matalampi.

– Suosikkejani ovat hitaat balladit 80-luvulta ja nämä perus-daa-da-daat. Täällä on suhteellisen laaja kappalevalikoima, Rantanen sanoo.

Sitä Kikkaakin löytyy yhden hitin sijaan viiden kappaleen verran.

Suosittelemme