Useimmille melonta jää pienimuotoiseksi mökki- ja lomaliikunnaksi, mutta aktiiviharrastajalle melonta tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. Suomen melonta- ja soutuliiton jäsenseuroissa melontaa harrastaa noin 10 000 suomalaista.
– Seurojen ulkopuolella harrastajia on liikuntatutkimuksen mukaan selvästi enemmän eli arviolta noin 20 000 – 30 000, kertoo melonta- ja soutuliiton toiminnanjohtaja Marjaana Risku.
Suppailua ja kajakkimelontaa
Surffilaudalla melomisesta kehittynyt SUP Stand Up Paddle on maailman nopeiten kasvava vesiurheilulaji ja sen suosio on Suomessakin lisääntynyt kohisten.
– SUP-melontaa harrastavat yleensä eri ryhmät kuin perinteisesti katetuilla kajakeilla tai avomallisilla intiaanikanotteilla melovat harrastajat, kertoo Risku.
Suosituin melontavene on kajakki, joka voi olla sekä yksin että kaksin istuttava. Kajakkeja käyteään sekä sisävesillä että merillä, mutta veneen ominaisuudet vaihtevat käyttötarkoituksen mukaan.
Itse melontamuotoja lajissa löytyy kanoottipoolosta pujotteluun ja koskenlaskuun, sekä retkeilystä kilpailuhenkiseen maratonmelontaan.
Helppo aloittaa
Melontaharrastuksen suosiota selittää sen helppous.
– Melonta on varsin helppoa alkaa, mutta kuitenkaan tässä eivät harrastuksen rajat tule heti vastaan, kuvailee oululaisen K&C melontaseuran puheenjohtaja Pekka Saavalainen, joka itse on harrastanut lajia muutamia vuosia. Hänelle mieluisinta on suunnata kajakki kohti merenulappaa, josta löytyy kauniita maisemia ja erämaihin verrattava rauhaa, mutta myös kovia haasteita.
– Kun sitä menee kovemmalla kelillä tuonne merelle, niin se vaatii aika paljon osaamista ja sitä voi vuosien varrella kehitellä.
Merikelpoisella kajakilla kokenut meloja selviytyy hyvin vielä 10 – 15 metrin sekuntinopeudella puhaltavassa puhurissa, mutta silloin pitää jo hallita myös mahdolliset haveritilanteet kuten vaikkapa kajakin kaatuminen ja siihen nouseminen, ja myös kyky pyöräyttää koko kajakki ympäri eli eskimokäännös.