Hyppää sisältöön

Turkki: Pakolaissopimuksen noudattaminen loppuu, ellei EU kerro viisumivapauden alkamispäivää

Turkin EU-ministerin mukaan vaadittu terrorismilakien muutos vaarantaisi myös EU:n oman turvallisuuden.

Turkin EU-ministeri Ömer Çelik
Turkin EU-ministeri Ömer Çelik Kuva: Claudio Peri / EPA
Päivi Kerola

Turkki aikoo lopettaa EU:n kanssa solmitun pakolaissopimuksen noudattamisen, ellei EU ilmoita selvää päivämäärää, jolloin turkkilaisille myönnetään viisumivapaus unionimaihin, Turkin EU-ministeri Ömer Çelik sanoi tiistaina.

EU on vaatinut Turkkia muuttamaan terrorismilakejaan, ennen kuin viisumivapaus voidaan myöntää. EU katsoo esimerkiksi, että Turkki määrittelee terrorismin liian väljästi: useita toimittajia ja tiedemiehiä on vangittu terrorismilakien nojalla, vaikka he ovat esittäneet rauhanomaisia mielipiteitä politiikasta.

Haberturk-kanavan haastattelussa puhunut Çelik sanoi, että EU:n vaatimukseen suostuminen merkitsisi myös Euroopan turvallisuuden vaarantumista.

Vallankaappausyrityksen jälkeiset pidätykset huolettavat EU:ssa

Çelik on puhunut asiasta lisäksi Financial Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) tiistaina julkaistussa haastattelussa, missä hän toisti Turkin kannan terrorismilaeista: niitä ei nyt aiota lieventää.

Çelik perusteli lakien välttämättömyyttä äskettäisellä vallankaappausyrityksellä. Hänen mukaansa Turkki on kyllä valmis keskustelemaan lakien mahdollisesta lieventämisestä pitkällä aikavälillä.

Ihmisoikeusjärjestöjen kritisoima pakolaissopimus tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon EU:n alueelle. EU:ssa on pelätty, että suuria määriä turvapaikanhakijoita voi jälleen alkaa saapua Eurooppaan, jos Turkki panee sopimuksen jäihin.

Toisaalta itävaltalaispoliitikot ja tänään tiistaina myös Tanskan hallituspuolue Venstren ulkopoliittinen vastaava Michael Aastrup Jensen ovat esittäneet Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen lopettamista vallankaappausyrityksen jälkeisten toimien vuoksi.

Turkissa on pidätetty ja pantu viralta yhteensä kymmeniätuhansia ihmisiä, joita epäillään yhteyksistä vallankaappausyritykseen. Lisäksi turkkilaispoliitikot ovat väläytelleet kuolemanrangaistuksen palauttamista.

Kuva mielenosoituksesta, jonka päällä teksti: "Minne Turkki on matkalla?"
Turkin ja EU:n suhteet ovat koetuksella. Välejä hiertävät vallankaappausyrityksen jälkihoito ja ihmisoikeudet sekä pakolaissopimuksen liittäminen neuvotteluihin viisumivapaudesta. Samalla Turkki etsii yhteistyötä Venäjän kanssa.

Suosittelemme sinulle