Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Keskusta nosti ainoana hallituspuolueena kannatustaan Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä keskustan kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä viime kyselystä ja on nyt 21,8 prosenttia.
SDP kasvatti heinä-elokuussa kannatustaan keskustan tavoin 0,7 prosenttiyksiköllä, ja puolue nousi takaisin toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n kannatus on nyt 18,9 prosenttia.
Kokoomus valitsi kesäkuussa puheenjohtajakseen Petteri Orpon, ja puolue nousi viime kyselyssä SDP:n ohi. Nyt puolueen kannatuksesta suli prosenttiyksikkö, ja kokoomus palasi kolmanneksi Ylen mittauksessa 17,6 prosentin kannatuksellaan.
Perussuomalaiset huhtikuun 2010 tasolla
Kolmannen hallituspuolueen perussuomalaisten pudotus jatkui viime kyselyn tavoin. Puolueen kannatuksesta suli heinä-elokuussa prosenttiyksikkö. Nyt puoluetta sanoi kannattavansa 7,6 prosenttia vastaajista.
Edellisen kerran puolueella mitattiin vastaavia kannatuslukuja huhtikuussa 2010. Perussuomalaiset onkin nyt selvästi kuudenneksi suurin puolue.
Vasemmistoliiton kannatus jatkoi nousuaan. Puolue hätyyttelee jo kymmenen prosentin kannatusta, kun sen kannatus nousi heinä-elokuussa 0,6 prosenttiyksikköä 9,8 prosenttiin.
Vihreiden kovin kiri ohi
Vihreiden kovin nousukiito näyttäisi olevan ohi. Puolueen kannatus putosi hieman viime mittauksen tavoin, mutta puolue on edelleen tukevasti neljänneksi suurin Ylen mittauksessa.
Puolueen kannatus uusimmassa mittauksessa oli 13,7, missä pudotusta viime mittaukseen on 0,4 prosenttiyksikköä.
Pienemmistä eduskuntapuolueista kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,7 prosenttiyksikköä. Puolueen kannatus on nyt yhtä suurta RKP:n kanssa 4,3 prosentissa. RKP:n kannatus pysyi ennallaan heinä-elokuussa.
Alle 60 prosenttia kertoi puoluekantansa
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten 11.7.–9.8. yhteensä 2 424 henkilöä. Virhemarginaali suurimpien puolueiden kohdalla on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Vastaajien epävarmuus puoluekannasta on suurempaa kuin loppuvuodesta. Puoluekantansa kaikista vastaajista kertoi 58,5 prosenttia eli 1 419 henkilöä. Puoluekantansa kertoneiden osuus on ollut samaa suuruusluokkaa kevään ja kesän ajan.
Viime joulukuussa puoluekantansa kertoi 66,6 prosenttia vastaajista. Vaalien alla epävarmuus perinteisesti vähenee.
Kesäaikaan vastaajia tavoitetaan hieman huonommin kuin muina vuodenaikoina.
SDP ja perussuomalaiset tasoissa viime syyskuussa
SDP ja perussuomalaiset olivat vuosi sitten syyskuussa lähes tasoissa Ylen kannatusmittauksessa. Sen jälkeen puolueiden kannatusluvut ovat menneet jyrkästi eri suuntaan – SDP kannatus on harpannut ylöspäin, ja perussuomalaiset on syöksynyt.
Katso alla olevasta Ylen puoluekannatusmittarista, kuinka eri puolueiden kannatus on vuosien saatossa muuttunut.
Muokkaa aikarajausta
Valitse näytettävät puoleet
Näin tehdään Ylen puoluekannatuskysely
Miten suomalaiset äänestäisivät, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt? Tämän kertoo Ylen puoluekannatuskysely. Kysely kertoo siis puolueiden suosiosta mittaushetkellä. Puoluekannatuskysely ei kuitenkaan ole vaalituloksen ennuste.
Tämä juttu kertoo, miten Taloustutkimus tekee Ylelle kuukausittaisen puoluekannatuskyselyn: miten kyselyn haastateltavat valitaan ja miten suosikkipuoluetta kysytään. Jutun lopussa kerrotaan korjauskertoimesta. Sitä tarvitaan, koska haastatteluissa ihmiset saattavat unohtaa tai jopa valehdella, miten he ovat aiemmin äänestäneet.
Näin haastateltavat valitaan
Taloustutkimus varmistaa, että kyselyn otos antaa edustavan kuvan suomalaisista äänestäjistä. Siksi kyselyssä etsitään vastaajiksi tietynlaisia ihmisiä.
Kyselyssä on aina esimerkiksi väestömäärää vastaava osuus 35–49-vuotiaita Länsi-Suomessa asuvia naisia tai 18–24-vuotiaita Etelä-Suomessa asuvia miehiä.
Otoksen edustavuudessa otetaan huomioon vastaajan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka. Asuinpaikka perustuu Tilastokeskuksen suuraluejakoon: Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi, Länsi-Suomi sekä yhdistetty Pohjois- ja Itä-Suomi.
Ylen kyselyssä Taloustutkimuksen tutkimushaastattelija soittaa vastaajille. Tutkimushaastattelija käyttää tietokoneohjelmistoa, joka etsii vastaajat ja johon kirjataan vastaukset.
Haastatteluihin valitaan 18–79-vuotiaita ihmisiä Suomesta Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta.
Haastateltavat valitaan satunnaisotannalla Bisnode Oy:n Ihmiset-palvelusta, joka on väestötietojärjestelmän kaltainen henkilörekisteri. Ihmiset, jotka ovat kieltäneet puhelinmarkkinoinnin, eivät päädy kyselyyn vastaajaksi.
Kun ihminen on valittu satunnaisesti mukaan kyselyyn, hänelle etsitään puhelinnumero seuraavassa järjestyksessä: matkapuhelinnumero, kiinteä puhelinnumero tai samassa taloudessa asuvien täysi-ikäisten henkilöiden kiinteä puhelinnumero.
Näin vastaajilta kysytään suosikkipuoluetta
Taloustutkimus ei luettele puhelinhaastatteluissa vastaajille puolueiden nimiä, vaan vastaaja ilmoittaa äänestämänsä puolueen ilman vihjeitä. Vastaajille esitetään aina kolme kysymystä.
- Minkä puolueen tai ryhmittymän listalla olevaa ehdokasta äänestitte vuoden 2017 kunnallisvaaleissa?
- Minkä puolueen tai ryhmittymän listalla olevaa ehdokasta äänestitte vuoden 2015 eduskuntavaaleissa?
- Minkä puolueen tai ryhmittymän listalla olevaa ehdokasta äänestäisitte, jos eduskuntavaalit olisivat nyt?
Sen jälkeen, kun Sinisen tulevaisuuden kansanedustajat erosivat Perussuomalaiset-puolueesta, tutkimushaastattelija on tarvittaessa varmistanut kumpaa puoluetta vastaaja tarkoittaa. Jos vastaus on epäselvä, tutkimushaastattelija varmistaa, tarkoittaako vastaaja Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia vai Sinistä tulevaisuutta.
Puolueita ei luetella tai listata vastaajille esimerkiksi nettikyselyiden tapaan, koska vastaajilla on taipumus valita jokin tarjotuista vaihtoehdoista. Nettikyselyissä saadaankin usein huomattavasti suurempi osuus äänestysaikeensa ilmaisseita kuin puhelinhaastatteluissa, joissa puolueita ei luetella.
Kyselyn tulos käytännössä virhemarginaalia luotettavampi
Mikään kannatusmittaus ei voi aina olla täysin oikein. Käytännössä kysely on kuitenkin jopa ilmoitettua virhemarginaalia luotettavampi, koska puoluekannatuskyselyssä käytetään edelliseen vaalitulokseen pohjautuvaa korjauskerrointa. Korjauskerroin parantaa tutkimuksen luotettavuutta.
Mikäli kyselyssä puoluekantansa ilmoittaneiden määrä on esimerkiksi 1 200 vastaajaa, kyselyn virhemarginaali on suurten puolueiden (kannatus noin 20 prosenttia) kohdalla ±2,3 prosenttiyksikköä.
Jos puolueen kannatukseksi mitataan 22 prosenttia, kannatus on 95 prosentin todennäköisyydellä välillä 19,7–24,3 prosenttia. Todennäköisimmin kannatus on kuitenkin juuri ilmoitettu 22 prosenttia.
Jos virhemarginaali ilmoitettaisiin koko otoksesta, esimerkiksi 2 433 vastaajasta eikä vain puoluekantansa ilmoittaneista, virhemarginaali olisi suurilla puolueilla pienempi, noin ± 1,6 prosenttiyksikköä.
Pienten puolueiden virhemarginaali on pienempi
Puoluekannatuskyselyssä virhemarginaali vaihtelee puolueen saaman kannatuksen suuruuden mukaan. Suurten puolueiden kohdalla virhemarginaali on suurempi kuin pienten puolueiden kohdalla.
Selkeyden vuoksi Yle kertoo jutuissaan yhden luvun, jossa virhemarginaali on kyselyssä suurimmillaan.
Jos puolueen kannatus on 20 prosenttia, kannatusmittauksen virhemarginaali on ± 2,3 prosenttiyksikköä, jos puoluekantansa ilmoittaneiden määrä kyselyssä on 1200 vastaajaa.
Jos puolueen kannatus on 15 prosenttia, virhemarginaali on ± 2,1 prosenttiyksikköä, 10 prosentin kannatuksella virhemarginaali on ± 1,7 prosenttiyksikköä ja 5 prosentin kannatuksella virhemarginaali on ± 1,3 prosenttiyksikköä.
Virhemarginaali on siis sitä suurempi, mitä lähempänä puolueen kannatus on 50:tä prosenttia. Vastaavasti virhemarginaali pienenee koko ajan kannatuksen lähestyessä nollaa prosenttia.
Ylen Taloustutkimuksella teettämässä puoluekannatuskyselyssä virhemarginaali on ilmoitettu koko otoksen perusteella syyskuuhun 2016 asti. Lokakuusta 2016 alkaen virhemarginaali on kerrottu puoluekantansa ilmoittaneiden vastaajien määrän perusteella.
Muutos tehtiin, koska vuosien 2015 ja 2016 aikana puoluekantaansa kertomattomien vastaajien osuus kyselyissä kasvoi selvästi. Mittausten epävarmuus lisääntyi, joten virhemarginaalin laskemisperustaa muutettiin.
Uusi tapa kuvaa myös paremmin todellista vaalia, jonka tulos lasketaan vain kantansa ilmoittaneista eli äänestäneistä.
Muutoksen vuoksi puoluekannatuskyselyssä ilmoitettu virhemarginaali siis suureni.
Korjauskerroin tarkentaa haastattelujen tulosta
Puolueiden kannatusmittaus perustuu kunkin tutkimuskerran haastattelujen tulokseen. Haastattelujen antamaan raakatietoon tehdään kuitenkin korjauksia, jotta kysely kuvaisi suomalaisten todellisia äänestysaikeita paremmin.
Tutkimuksissa on todettu todellisen äänestämisen poikkeavan jonkin verran siitä, mitä kansalaiset vastaavat haastattelukyselyissä.
Haastatteluissa on esimerkiksi helpompi ilmoittaa vaihtavansa puoluetta kuin vaaliuurnilla. Samoin moni kantansa ilmoittaneista jättääkin vaalipäivänä äänestämättä.
Ihmiset myös muistavat väärin äänestämisensä edellisissä vaaleissa, jättävät vastaamatta, liioittelevat tai jopa valehtelevat äänestämisestään. Haastatteluissa hieman todellista suurempi osa vastaajista ilmoittaa äänestäneensä edellisissä vaaleissa.
Edellä luetelluista syistä Taloustutkimus käyttää lopullisen kannatusmittauksen laskemiseen aikaisemmista vaalituloksista johdettuja puoluekohtaisia korjauskertoimia. Korjauskertoimien avulla tulokset sovitetaan simuloimaan tilannetta, jos äänestäjä olisi vaaliuurnilla juuri haastatteluhetkellä.
Koska tulevien vaalien tulosta ei vielä tiedetä, korjauskertoimessa täytyy käyttää aikaisempia vaaleja. Korjauskertoimella siis kurkistetaan menneisyyteen, jotta nähtäisiin kirkkaammin tulevaisuuteen.
Korjauskertoimessa mukana kahdet vaalit
Haastattelututkimuksissa ihmisiltä kysytään juuri senhetkisen puoluekannatuksen lisäksi, minkä puolueen ehdokasta he äänestivät edellisissä vaaleissa. Näitä lukuja verrataan vaalitilastoista löytyvään toteutuneeseen vaalitulokseen, jolloin saadaan korjauskerroin.
Ylen puoluekannatuskyselyssä on elokuusta 2012 alkaen käytetty korjauskertoimen määrittelyssä sekä viime eduskuntavaalien että viime kunnallisvaalien tulosta. Kaksien vaalien tulosten keskiarvo kertoo yhtä vaalia paremmin puolueen pitkäaikaisesta kannatuksesta.
Jos puolue menestyy yksissä vaaleissa selvästi tavallista paremmin tai huonommin, tulos saattaisi vaikuttaa korjauskertoimeen voimakkaasti. Yksikin veret seisauttava vaalivoitto tai kirvelevä tappio voisi vaikuttaa tuleviin kannatusmittauksiin niin, että puolueen kannatus laskettaisiin tulevissa mittauksissa suuremmaksi tai pienemmäksi kuin se todellisuudessa onkaan.
Samoin niin sanotut uudet äänet (vastaaja ei äänestänyt eduskuntavaaleissa, mutta kertoi puoluekantansa nyt) lisätään puolueiden kannatukseen pienentävällä painokertoimella. Tämä kerroin on kaikille puolueille sama.