Hyppää sisältöön

Edessä kovatasoinen kirjasyksy – lue tärpit runsaasta tarjonnasta

Tämän syksyn kirjasato on erityisen runsas. Useat tunnetut tekijät ja uuden polven toivot julkaisevat teoksensa syksyn aikana. Kokosimme syksyn kiinnostavimmat kirjatapaukset.

Kollaasi kuudesta kirjailista.
Kuva: Elena Seibert, Stefan Bremer, Katja Lösönen, Jouni Harala, Pekka Holmström
Miia Gustafsson

Konkarit ruotivat historiaa ja nykypäivää

Jari Tervo: Matriarkka

Jari Tervo on viime vuosina julkaissut omaelämäkerrallisia kirjoja, mutta nyt on luvassa jälleen historiaan ja nykypäivään linkittyvää monipolvista kerrontaa. Matriarkka seuraa inkeriläissuvun tarinaa Neuvostoliitossa, Suomessa ja Venäjällä. Kirja sivuaa myös ajankohtaisia teemoja, kuten pakolaisuutta.

Jari Tervo
Jari Tervo Kuva: Pekka Holmström / Otava

Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa

Saisio kirjoittaa miehen näkökulmasta. Menestyvän asianajajan elämä järkkyy ja henkinen piina alkaa. Saisiolta on aina lupa odottaa paljon. Hän on voittanut kerran Finlandia-palkinnon ja ollut useamman kerran ehdolla.

Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä

Uudessa romaanissaan Kähkönen palaa Kuopio-sarjansa pariin. Seitsemäs Kuopio-kirja kertoo uudemmasta ajasta, mutta jälleen Kähkönen kirjoittaa siitä, minkä osaa erinomaisesti: lasten kärsimyksistä.

Pirjo Hassinen: Kalmari

Kalmari jatkaa muutaman vuoden takaisen Populan tarinaa. Oikeistopopulistisen puolueen johtajan Jukka Kalmarin menneisyydestä paljastuu kamalia asioita. Kalmarissa Hassinen jatkaa maamme henkisen tilan ruotimista. Vahvasti kirjoittavan Hassisen henkilöhahmot eivät yleensä ole niitä rakastettavimpia.

Juha Seppälä: Kuoppakaupunki

Juha Seppälältä voi odottaa laadukasta ja taloudellista kerrontaa. Lukemattomia kertoja Finlandia-ehdokkaana ollut Seppälä ei pidä meteliä itsestään. Kirjat puhuvat puolestaan.

Asko Sahlberg: Pilatus

Ruotsissa asuva Sahlberg jatkaa muutaman vuoden takaisen Herodeksen viitoittamalla tiellä. Nyt vuorossa on Pontius Pilatuksen tarina. Jos tyyli on sama kuin Herodeksessa, lukija voi myös Pilatuksen myötä upota syvälle antiikin maailmaan.

Uudelta sukupolvelta voi odottaa paljon

Riikka Pulkkinen
Riikka Pulkkinen Kuva: Jouni Harala / Otava

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

Pulkkiselle tuttuun tyyliin uudessakin romaanissa pohditaan perhesuhteita. Tällä kertaa palataan Berliinin muurin murtumisen aikaan. Pulkkinen on pidetty kirjailija, jonka teokset menestyvät myös ulkomailla.

Miika Nousiainen: Juurihoito

Hammaslääkärikäynnit johdattavat veljekset etsimään isäänsä mantereelta toiselle. Hauskasti ja osuvasti kirjoittava Miika Nousiainen on myös teatterien suosiossa. Hänen kaikki romaaninsa on dramatisoitu näyttämölle. Myös Juurihoito nähdään Kansallisteatterin lavalla. Ensi-ilta on jo tänä syksynä.

Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Statovci voitti esikoisteoksellaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanominen kirjallisuuspalkinnon. Hienolla ja omaperäisellä tyylillä kirjoittava Statovci kirjoittaa myös uudessa teoksessaan siirtolaisuudesta ja ulkopuolisuudesta.

Antti Heikkinen: Matkamies maan

Nilsiäläinen Antti Heikkinen kuvasi palkitussa esikoisromaanissaan_ Pihkatappi_ uskottavasti maaseutua. Myös uudessa romaanissa liikutaan syrjäseuduilla. Matkamies maan kuvaa maaseudun nykytilaa. Heikkisen pari vuotta sitten kirjoittama Juice-elämäkerta oli valtaisa menestys.

Kiinnostavat esikoiskirjailijat

Jan Forsström
Jan Forsström Kuva: Stefan Bremer / Teos

Jan Forsström: Eurooppalaisia rakastajia

Elokuvakäsikirjoittajana ja ohjaajana tunnetun Forsströmin esikoisteos on novellikokoelma. Tarinat kertovat rakkaudesta ja onnen tavoittelusta.

Hanna Weselius: Alma!

Romaani on saanut nimensä Gustav Mahlerin Alma-vaimolta. Weselius kuvaa Alman ja nykypäivän naisten kautta naisen asemaa ja taiteilijuutta. Valokuvaukseen ja kuvajournalismiin perehtynyt Weselius on ennen ensimmäistä romaaniaan voittanut useita kirjoituskilpailuja.

Minna Rytisalo: Lempi

_Lempi _sijoittuu Lapin sodan aikaan, mutta tapahtumia eivät hallitse sota vaan rakkaus. Kuusamossa äidinkielenopettajana toimiva Rytisalo tuntee ja osaa kuvata Lapin maisemaa. Hän on myös kirjabloggaaja.

Käännöskirjallisuuden hitti tulee olemaan Harry Potter

Murakami Haruki
Haruki Murakami Kuva: Elena Seibert

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia

Japanilaisella Haruki Murakamilla on oma vankka lukijakuntansa. Tällä kertaa luvassa ei ole tiiliskiveä, vaan erilaisia tarinoita rakastamisen vaikeudesta.

J. K. Rowling, John Tiffany ja Jack Thorne: Harry Potter ja kirottu lapsi

Siitä onkin jo kohta kymmenen vuotta, kun Harry Potteria on viimeksi julkaistu. Nyt tulossa on Lontoossa pyörivän näytelmäversion suomennos. Kääntäjänä on jälleen Jaana Kapari-Jatta. Odotukset kirjan myynnin suhteen ovat korkealla, sillä parinkymmenen vuoden kuluessa Potterit ovat lumonneet melkoisen joukon lukijoita.

Karl Ove Knausgård: Syksystä

Kun kuusiosainen Taisteluni-sarja saatiin päätökseen, niin uutta pukkaa jo. Knausgårdilta alkaa uusi neliosainen sarja, jossa on merkintöjä vuoden jokaiselle päivälle. Sarjan toinen osa Talvesta julkaistaan myös syksyn kuluessa.

Suosittelemme sinulle