Konkarit ruotivat historiaa ja nykypäivää
Jari Tervo: Matriarkka
Jari Tervo on viime vuosina julkaissut omaelämäkerrallisia kirjoja, mutta nyt on luvassa jälleen historiaan ja nykypäivään linkittyvää monipolvista kerrontaa. Matriarkka seuraa inkeriläissuvun tarinaa Neuvostoliitossa, Suomessa ja Venäjällä. Kirja sivuaa myös ajankohtaisia teemoja, kuten pakolaisuutta.
Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa
Saisio kirjoittaa miehen näkökulmasta. Menestyvän asianajajan elämä järkkyy ja henkinen piina alkaa. Saisiolta on aina lupa odottaa paljon. Hän on voittanut kerran Finlandia-palkinnon ja ollut useamman kerran ehdolla.
Sirpa Kähkönen: Tankkien kesä
Uudessa romaanissaan Kähkönen palaa Kuopio-sarjansa pariin. Seitsemäs Kuopio-kirja kertoo uudemmasta ajasta, mutta jälleen Kähkönen kirjoittaa siitä, minkä osaa erinomaisesti: lasten kärsimyksistä.
Pirjo Hassinen: Kalmari
Kalmari jatkaa muutaman vuoden takaisen Populan tarinaa. Oikeistopopulistisen puolueen johtajan Jukka Kalmarin menneisyydestä paljastuu kamalia asioita. Kalmarissa Hassinen jatkaa maamme henkisen tilan ruotimista. Vahvasti kirjoittavan Hassisen henkilöhahmot eivät yleensä ole niitä rakastettavimpia.
Juha Seppälä: Kuoppakaupunki
Juha Seppälältä voi odottaa laadukasta ja taloudellista kerrontaa. Lukemattomia kertoja Finlandia-ehdokkaana ollut Seppälä ei pidä meteliä itsestään. Kirjat puhuvat puolestaan.
Asko Sahlberg: Pilatus
Ruotsissa asuva Sahlberg jatkaa muutaman vuoden takaisen Herodeksen viitoittamalla tiellä. Nyt vuorossa on Pontius Pilatuksen tarina. Jos tyyli on sama kuin Herodeksessa, lukija voi myös Pilatuksen myötä upota syvälle antiikin maailmaan.
Uudelta sukupolvelta voi odottaa paljon
Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma
Pulkkiselle tuttuun tyyliin uudessakin romaanissa pohditaan perhesuhteita. Tällä kertaa palataan Berliinin muurin murtumisen aikaan. Pulkkinen on pidetty kirjailija, jonka teokset menestyvät myös ulkomailla.
Miika Nousiainen: Juurihoito
Hammaslääkärikäynnit johdattavat veljekset etsimään isäänsä mantereelta toiselle. Hauskasti ja osuvasti kirjoittava Miika Nousiainen on myös teatterien suosiossa. Hänen kaikki romaaninsa on dramatisoitu näyttämölle. Myös Juurihoito nähdään Kansallisteatterin lavalla. Ensi-ilta on jo tänä syksynä.
Pajtim Statovci: Tiranan sydän
Statovci voitti esikoisteoksellaan Kissani Jugoslavia Helsingin Sanominen kirjallisuuspalkinnon. Hienolla ja omaperäisellä tyylillä kirjoittava Statovci kirjoittaa myös uudessa teoksessaan siirtolaisuudesta ja ulkopuolisuudesta.
Antti Heikkinen: Matkamies maan
Nilsiäläinen Antti Heikkinen kuvasi palkitussa esikoisromaanissaan_ Pihkatappi_ uskottavasti maaseutua. Myös uudessa romaanissa liikutaan syrjäseuduilla. Matkamies maan kuvaa maaseudun nykytilaa. Heikkisen pari vuotta sitten kirjoittama Juice-elämäkerta oli valtaisa menestys.
Kiinnostavat esikoiskirjailijat
Jan Forsström: Eurooppalaisia rakastajia
Elokuvakäsikirjoittajana ja ohjaajana tunnetun Forsströmin esikoisteos on novellikokoelma. Tarinat kertovat rakkaudesta ja onnen tavoittelusta.
Hanna Weselius: Alma!
Romaani on saanut nimensä Gustav Mahlerin Alma-vaimolta. Weselius kuvaa Alman ja nykypäivän naisten kautta naisen asemaa ja taiteilijuutta. Valokuvaukseen ja kuvajournalismiin perehtynyt Weselius on ennen ensimmäistä romaaniaan voittanut useita kirjoituskilpailuja.
Minna Rytisalo: Lempi
_Lempi _sijoittuu Lapin sodan aikaan, mutta tapahtumia eivät hallitse sota vaan rakkaus. Kuusamossa äidinkielenopettajana toimiva Rytisalo tuntee ja osaa kuvata Lapin maisemaa. Hän on myös kirjabloggaaja.
Käännöskirjallisuuden hitti tulee olemaan Harry Potter
Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia
Japanilaisella Haruki Murakamilla on oma vankka lukijakuntansa. Tällä kertaa luvassa ei ole tiiliskiveä, vaan erilaisia tarinoita rakastamisen vaikeudesta.
J. K. Rowling, John Tiffany ja Jack Thorne: Harry Potter ja kirottu lapsi
Siitä onkin jo kohta kymmenen vuotta, kun Harry Potteria on viimeksi julkaistu. Nyt tulossa on Lontoossa pyörivän näytelmäversion suomennos. Kääntäjänä on jälleen Jaana Kapari-Jatta. Odotukset kirjan myynnin suhteen ovat korkealla, sillä parinkymmenen vuoden kuluessa Potterit ovat lumonneet melkoisen joukon lukijoita.
Karl Ove Knausgård: Syksystä
Kun kuusiosainen Taisteluni-sarja saatiin päätökseen, niin uutta pukkaa jo. Knausgårdilta alkaa uusi neliosainen sarja, jossa on merkintöjä vuoden jokaiselle päivälle. Sarjan toinen osa Talvesta julkaistaan myös syksyn kuluessa.