Hyppää sisältöön

Ministeri Orpo summaa budjettipäivää: Lähtökohta on mollivoittoinen

Valtiovarainministeriön ehdotus tulo- ja menoarvioksi on määrä saada valmiiksi huomenna torstaina. Tiukasta kehyksestä ja säästöistä pidetään kiinni. Lisäleikkauksia Orpo ei haluaisi tehdä. Sen sijaan työttömyysturvan passivoivasta vaikutuksesta on puhuttava.

Uutisvideot: Ministeri Orpo summasi budjettineuvottelujen ensimmäistä päivää
Uutisvideot: Ministeri Orpo summasi budjettineuvottelujen ensimmäistä päivää

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kuvailee ministeriönsä budjettineuvottelujen ensimmäistä päivää mollivoittoiseksi.

Orpo piti tänään tiedotustilaisuuden ensi vuoden budjetin valmistelusta, joka jatkuu valtiovarainministeriössä huomenna torstaina. Tarkoitus on saada valmiiksi valtiovarainministeriön ehdotus talousarvioksi.

Vientiin ei ole luvassa hyvää virettä, eikä ulkomailta tule apua talouskasvuun, Orpo sanoi. Kotimarkkinakysyntä sentään on hyvää.

Lisäleikkauksista ei tässä vaiheessa puhuta, mutta tiukasta kehyksestä ja säästöistä pidetään kiinni.

Leikkausten sijaan on Orpon mukaan pohdittava sitä, miten työttömyyden aikana voisi olla nykyistä aktiivisempi. Orpo on sitä mieltä, että nykyisestä, hänen mielestään melko passivoivasta työttömyysturvasta on puhuttava laajasti yhteiskunnassa.

– On aloitettava määrätietoiset toimet työllisyyden parantamiseksi, Orpo totesi. Jos työllisyys ei parane, tulee leikkauksia, jotka ovat pois hyvinvointiyhteiskunnasta, palveluista.

Hallitus valmistelee lähiviikkoina työllisyyttä parantavia toimia elo–syyskuun budjettiriiheen, sanoi ministeri. Pitää selvittää se, miten työtä kannattaa ottaa vastaan; työn vastaanottamisesta on tehtävä entistä kannustavampaa.

– Keppien ja porkkanoiden on oltava tasapainossa, summasi Orpo.

Orpo ei vielä kerro, miten paljon Suomi ottaa lisälainaa.

Ministeriökohtaiset budjettineuvottelut käydään ensi viikolla, ja hallitus käsittelee valtion ensi vuoden tuloja ja menoja budjettiriihessään elo-syyskuun vaihteessa.

Riihessä sitten ratkaistaan eduskunnalle annettavan koko hallituksen budjettiesityksen lopullinen sisältö.

Suosittelemme sinulle