Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kärjen takana olevat joukkueet Valioliigassa – voiko kukaan yllättää?

Yle Urheilun tässä Valioliiga-ennakossa käydään läpi Southamptonin, Stoken, West Hamin ja Evertonin asetelmia Valioliiga-kauteen.

Mark Hughes.
Stoken manageri Mark Hughes pyrkii ohjaaman seuraan pois Valioliigan keskikastista ylemmäs. Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

SOUTHAMPTON

Manageri: Claude Puel, 54v (FRA)

Valioliiga-mestaruudet: -

Viime kauden sijoitus: 6.

Euroopan kentille viime kaudella yltänyt Southampton on menettänyt useamman avaintekijän viime kauden menestyksestä kesän aikana.  Ensimmäisenä lähti manageri. Hollantilainen Ronald Koeman päätti siirtyä Evertonin peräsimeen. Tämän jälkeen keskikenttäpelaaja Victor Wanyama ja joukkueen paras maalintekijä Sadio Mane lähtivät kumpikin vielä astetta isompiin seuroihin hakemaan menestystä.

Koemanin tilalle tuli kokenut ranskalaismanageri Claude Puel, jolla ei ole kuitenkaan vyöllään mitään merkittävää menestystä. Hän ei ole pystynyt hankkimaan avainpelaajien tilalle myöskään kovin suuria profiilihankintoja. 20-vuotiaasta tanskalaisesta Pierre-Emile Højbjergista tuskin on vielä isoksi ratkaisijaksi Valioliigassa. Voi siis hyvinkin olla, että Eurooppa-liiga ja Valioliiga-yhdistelmästä tulee Southamptonille kovin menestyksetön.

STOKE

Manageri: Mark Hughes

Mestaruudet: -.

Viime kauden sijoitus: 9.

Stoke sai siirtomarkkinoilla hankittua merkittävän pelaajan kesän aikana, kun se osti Liverpoolista walesilaisen Joe Allenin peräti reilulla 16 miljoonalla eurolla. Myös egyptiläisnuorukaista Ramadan Sobhia on kehuttu. 19-vuotiaan laiturin on epäilty säväyttävän heti ensimmäisellä Valioliiga-kaudellaan.

Lisäksi viime kauden Stoken paras maalintekijä itävaltalainen Marko Arnautovic kirjoitti uuden jatkosopimuksen kesän aikana. Stoke onkin ennen kautta vahvoilla yllätysvalmiiksi joukkueeksi, joka pystynee tekemään kauden aikana maksimisuorituksen peilattuna joukkueen kokoonpanoa. Se tarkoittaa sijoitusta sarjataulukon keskivaiheille.

WEST HAM

Manageri: Slaven Bilic 47v (CRO)

Mestaruudet:-.

Viime kauden sijoitus: 7.

West Ham pääsi viime kauden sijoituksensa perusteella Eurooppa-liigan karsintoihin, mutta otteet eivät herättäneet luottoa. Kolmannella kierroksella slovenialainen NK Domzale pöllytti West Hamia vieraissa 2-1. Kotikentältä edettiin jatkoon, mutta luottamusta shokkitappio ei herättänyt.

Valioliiga-kausi on kuitenkin West Hamille joka tapauksessa historiallinen. Joukkue siirtyy pelaamaan Lontoon olympiastadionille pelattuaan 112 vuotta perinteikkäällä Boleyn Groundilla.

Fanien odotukset ovat sitä myöten nousseet. Eikä niitä laskenut myöskään joukkueen tähtihyökkääjän Dimitri Payetin loistavat otteet Ranskan paidassa EM-kisoissa. Silti joukkueen puolustus on vielä hieman kysymysmerkki, koska luottopuolustaja Aaron Cresswell loukkaantui kesällä. Hän on sivussa ainakin neljä ensimmäistä kuukautta Valioliiga-kaudesta.

EVERTON

Manageri: Ronald Koeman 53v (NED)

Mestaruudet: 9 (1891, 1915, 1928, 1932, 1939, 1963, 1970, 1985, 1987)

Viime kauden sijoitus: 11.

Everton lähtee tulevalle kaudelle parantamaan viime kauden pettymystä. Kentän ulkopuolella seura onkin tehnyt kesän aikana useamman muutoksen. Manageriksi tuli hollantilainen Ronald Koeman.

Lisäksi seura nappasi jalkapallotoimintojen johtajaksi Leicesteristä Steve Walshin. 

Pelaajamarkkinoilla Koemanilla on kuitenkin ollut rauhallinen. Senegalilainen Idrissa Gana Gueye on mainio lisä keskikentälle. Hän oli syötönriistoissa ja taklauksissa koko Valioliigan kakkonen viime kaudella. Koemanilla on enemminkin kesän aikana riittänyt tekemistä pitää nuori 22-vuotias englantilaispuolustaja John Stones poissa muiden joukkueiden ulottuvilta. Manchester City onnistui lopulta hankkimaan Stonesin ennen kauden alkua itselleen. Se on Evertonille iso menetys.

Fanit ovat kuitenkin jo ilmaisseet intonsa Koemanin aktiivisesta pelitavasta.

Suosittelemme