Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Turkin ja Venäjän lähentymistä syytä seurata tarkkaan

Vaasassa maakuntamatkalla oleva tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää sinänsä hyvänä, että Turkin ja Venäjän suhteet ovat normalisoitumassa viime syksyisen välirikon jäljiltä.

Niinisto Vaasassa
Presidentti Sauli Niinistö tapasi keskiviikkona toimittajia ja tavallisia kansalaisia Vaasan torilla. Kuva: Yle
Minna Pärssinen

Turkin ja Venäjän presidenttien, Recep Tayyip Erdoğanin ja Vladimir Putinin tiistaisessa tapaamisessa Pietarissa ilmoitettiin suhteiden lähenemisestä muun muassa elintarvikeviennin pakotteiden purkamisen ja energiayhteistyön kautta.

Maiden välit kiristyivät viime marraskuussa, kun Turkin hävittäjä ampui alas Venäjän Suhoi 24 -koneen Syyrian rajalla. Kesäkuun lopulla Erdoğan pyysi anteeksi venäläiskoneen lentäjän perheeltä.

– He hakevat nyt paluuta yhteistyöhön. Se on tietysti sinänsä hyvä asia, ettei ole konfliktin vaaraa. Mutta sanoin heti silloin, Turkin anteeksipyynnön jälkeen, että kyllä Euroopan kannattaa nyt seurata tarkoin, kuinka tuo Turkin ja Venäjän yhteistyö kehittyy, arvioi presidentti Sauli Niinistö.

Turkki on väläytellyt, että se saattaa lakata noudattamasta EU:n kanssa solmittua pakolaissopimusta, jos EU ei noudata omaa osuuttaan ja myönnä turkkilaisille viisumivapautta. Viisumivapauden myöntäminen on kangerrellut, koska Turkki puolestaan ei ole suostunut mm. muuttamaan terrorismilakejaan.

Presidentti Niinistö on silti varovaisen optimistinen, vaikka Turkin heinäkuinen vallankaappausyritys on kärjistänyt suhteita.

– Siinä tuntuu nyt olevan vähän kahta ilmaa kummallakin taholla. Tässä kannattaa nyt kaikessa rauhassa katsoa eteenpäin. Eiköhän siinä joku yhteinen ratkaisu löydy.

Pohjanmaan-vierailullaan presidentti Niinistö tutustui Wärtsilän Vaasan tehtaaseen sekä kävi tutustumassa Björköbyhyn. Iltapäivällä presidentti tapasi vaasalaisia keskustassa Ylätorilla. Illalla oli vuorossa jalkapallo-ottelu Vaasan Palloseuran ja Seinäjoen Jalkapallokerhon välillä.

Suosittelemme sinulle