Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Pentti Oinonen: Jos ei meno muutu, olemme kohta satiaispuolue

Perussuomalaisten kannatus painui heinäkuussa samalle tasolle kuin keväällä 2010. Puheenjohtaja Timo Soinia ei olla panemassa kiertoon, mutta kansanedustajat toivovat puolueen terästäytymistä.

Timo Soini, Pentti Oinonen. Kuva: Yle
Kristiina Tolkki

Perussuomalaisten suosio on laskenut. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä mielipidemittauksessa kannatus laski heinäkuussa yhdellä prosenttiyksiköllä. Perussuomalaisia äänestäisi 7,6 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Puolueen veteraanikansanedustaja Pentti Oinonen on sitä mieltä, että nyt on aika terästäytyä. Hänen mukaansa tämä koskee etenkin puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia.

– Puheenjohtaja Soinin on otettava lusikka kauniiseen käteen ja mietittävä, mitä oli ennen, eikä mentävä tuulten ja taivasten mukaan muiden puolueiden johdateltavaksi. Me nousimme kuusi vuotta sitten, kun puhuimme kansan kieltä ja ajoimme köyhän kansan asiaa.

Oinonen ihmettelee Soinin puheita siitä, että RKP on ollut monessa hallituksessa takiaispuolue. RKP:n kannatus oli heinäkuussa 4,3 prosenttia. 

– Jos pian ei siirrytä takaisin perussuomalaiseen politiikkaan, häviämme RKP:llekin. Jos kannatus tästä vielä laskee, olemme kohta satiaispuolue, Oinonen julistaa.

Puheenjohtajan vaihtaminen turhaa trendikkyyttä?

Ryhdistäytymistä toivoo myös perussuomalaisten kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa. Hänen mielestään perussuomalaiset on hallituksessa oikeassa paikassa ja seurassa, mutta puolueen saavutuksia ei ole aina saatu esille tarpeeksi hyvin esille. Ne on huomioitu lähinnä puolueen omassa lehdessä.

Elomaa ei kannata puheenjohtajan vaihtamista. Päinvastoin, nyt tarvitaan johtaja, joka ei taivu eikä taitu.

– Se on jotenkin trendikästä, että puheenjohtaja vaihdetaan, jos menee vähän huonommin. Puheenjohtajan vaihdos ei johda välttämättä parempaan lopputulokseen tai parempaan politiikkaan.

Tempaukset koettelevat perussuomalaisia

Perussuomalaisia tuntuvat saattelevan erilaiset kohut. Kesäkuussa kansanedustaja Maria Tolppanen loikkasi demareihin. Heinäkuussa perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ehdotti, että kaikki muslimit, jotka eivät ole Suomen kansalaisia, pitäisi karkottaa maasta.

Puoluegallupin tehneen Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen on huomannut, että kohut näkyvät kannatusmittauksissa.

– Perussuomalaisia seuraa kohu toisensa jälkeen, ja se alkaa muuttua vakiintuneeksi olotilaksi, Pajunen sanoo.

Taloustutkimuksen heinäkuun kyselyn mukaan kannattajakunnasta pakenevat nyt 35–49-vuotiaat miehet, toimihenkilöt ja yrittäjät.

Suosittelemme sinulle