Hyppää sisältöön

Salpalinjalle ilkivaltainen hyökkäys Raikuussa: "Tämä on verinen loukkaus"

Salpalinjaan kuuluvalla Kerimäen Raikuun salpa-asemalla on tehty mittavia tuhoja. Maanalaiseen bunkkeriin johtavat puiset portaat ja rakenteet on rikottu voimalla ja tunneli tukittu kivillä. Osa alueesta on jouduttu rajaamaan liikkumiskieltoon.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Salpalinjaan kuuluvalla Raikuun salpa-asemalla on tehty mittavia tuhoja. Raikuun salpa-asemaan kuuluu muun muassa kolme teräsbetonibunkkeria, joista yksi jouduttu asettamaan tuhotöiden vuoksi vierailukieltoon.

Maanalaiseen bunkkeriin johtavat puiset portaat ja rakenteet on rikottu. Osa lankuista on katkennut. Maasta on myös kaivettu suuria kiviä, jotka on viskottu bunkkeriin vievään maakuiluun.

Ilkivalta paljastui viime viikolla, eikä sen tekijästä ole tietoa. Raikuun salpa-asema on syrjässä valtateiltä lähellä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan rajaa. Rikottu bunkkeri on pitkän matkan päässä tiestä, jalankuljettavan polun päässä.

Vandalismin takia suljettu salpa-aseman bunkkerialue Raikuussa. Taustalla näkyvät kuiluun rikotut rakenteet. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Teot ovat vaatineet voimaa ja ehkä myös työkaluja, jotka on pitänyt kuljettaa polkua pitkin. Salpalinjaharrastaja Terho Ahosen mielestä tuhoamiseen tarvittu voima viittaa aikuisiin tekijöihin.

Korjaustyössä tarvitaan koneita, koska syviin kuiluihin pudotetut kivenmurikat painavat kymmeniä kiloja.

Museoviraston mukaan Salpalinja on yksi merkittävimmistä toisen maailmansodan aikana rakennetuista linnoitusketjuista.

Merkitystä myös matkailulle

Salpalinjaharrastaja Terho Ahosen mukaan Raikuun salpa-asema on erityisen merkittävä, koska alueella ei ole muita yhtä hyvin säilyneitä kohteita. Ahosen mukaan Raikuun panssariesteet, valtava kivimuuri ja bunkkerit ovat erinomainen paikka tutustua Salpalinjaan.

Salpalinjalle retkiä järjestävä ja aiheesta blogia pitävä Ahonen järkyttyi tuhotyöstä.

– Tässä on loukattu äärimmäisen karmealla tavalla itsenäisen Suomen kansalaisia ja niitä arvoja, joita Salpalinja symboloi. Tämä edustaa sitä sukupolvea, joka halusi rakentaa itsenäistä Suomea. Sitä kohtaan tämä on verinen loukkaus, puuskahtaa Ahonen.

Portaat on rikottu ja pääsy ns. kolmosbunkkeriin tukittu. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Salpalinjan rakennukset ja rakenteet omistaa valtio. Senaatti-kiinteistöillä on hoitovastuu, josta on sovittu valtiovarainministeriön kanssa. Senaattikiinteistöistä kerrotaan, että korjaustyön aikataulusta ja laajuudesta päätetään ensi viikolla, kun Savonlinnan kaupungin ja Senaatti-kiinteistöjen edustajat tapaavat.

–Onko meillä Suomessa ihmisiä, joille Salpalinja on jonkinlainen provokaatio? Meidän pitää olla kiitollisia veteraanisukupolvelle ja koko kansalle, joka tuon silloin vaikeina vuosina rakensi, Terho Ahonen toteaa.

Suosittelemme sinulle