Hyppää sisältöön

Turvapaikkavalitusten käsittely nopeutuu syksyllä

Oikeusministeriön lakimuutos lyhentää valitusaikoja ja tiukentaa valitusluvan saantia.

Kuva: Sasha Silvala / Yle

Oikeusministeriön kaavailemat tiukennukset turvapaikanhakijoiden tekemien valitusten tuomioistuinkäsittelyihin tulevat voimaan syksyllä. Valitusluvan saannin tiukentamisen ja valitusaikojen lyhentämisen lisäksi lainmuutos tiukentaa turvapaikanhakijoiden oikeusavun saantia.

Jatkossa kansainvälistä suojelua koskevat valitukset on käsiteltävä pääsääntöisesti kiireellisinä ja pienemmillä tuomarikokoonpanoilla. Tällä oikeusministeriö pyrkii hillitsemään turvapaikanhakijoiden määrän kasvun aiheuttamia paineita tuomioistuimille.

Syyskuusta lähtien maahanmuuttoviraston kielteisestä päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen 21 päivän ja hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen 14 päivän kuluessa. Tällä hetkellä valitusaika on molempien oikeusasteiden kohdalla 30 päivää.

Valitusaikojen lyhentämisen ohella oikeusministeriö tiukentaa ehtoja valitusluvan saantiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ensi kuusta lähtien valitusoikeuden saanti edellyttää, että tapauksen käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa auttaa lain soveltamisessa muissa vastaavanlaisissa tapauksissa tai auttaa yhtenäistämään oikeuskäytäntöjä. Myös muu erityisen painava syy mahdollistaa tapauksen käsittelyn korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Lainmuutos myös mahdollistaa käännytyspäätöksen täytäntöönpanon, vaikka henkilö peruuttaisi valituksensa ja tekisi uuden turvapaikkahakemuksen.

Turvapaikanhakijoiden oikeusapu määritellään ensisijaisesti julkisten oikeusavustajien tehtäväksi. Jatkossa turvapaikanhakijat eivät enää saa automaattisesti ottaa oikeusavustajaa mukaansa turvapaikkapuhutteluun, jossa selvitetään perusteet suojelun saamiselle.

Lakimuutos vaikuttaa myös avustajien palkkioihin. Jatkossa avustajille vahvistetaan asiakohtainen palkkio ja tuntiperusteisesta laskutuksesta luovutaan.

Presidentti Sauli Niinistön on määrä vahvistaa lakimuutos huomenna.

Suosittelemme sinulle