Hyppää sisältöön

Sipilä: Pakolaiskysymys ei vaikuta EU:n ja Turkin viisumivapausneuvotteluihin

Venäjältä ei ole vielä tullut virallista kutsua Itämeren lentoturvallisuutta käsittelevään kokoukseen.

Juha Sipilä haastattelussa.
Kuva: Yle
Samuli Harala

Pääministeri Juha Sipilän mukaan EU ei aio joustaa vaatimuksista, joita Turkille on asetettu, jotta neuvottelut unionin ja Turkin välisestä viisumivapaudesta nytkähtäisivät eteenpäin.

– Meillä on tässä hyvin selvä prosessi, jossa Turkin täytyy täyttää kaikki vaatimukset, että viisumivapauteen voidaan mennä. Turkki ei vielä näitä vaatimuksia täytä ja jos ne eivät tule täyteen, niin ei tule myöskään viisumivapautta, Sipilä sanoo.

Turkilla on avainrooli Euroopan turvapaikkapolitiikassa, koska suuri osa Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista tulee Turkin kautta. Sipilän mukaan Turkki ei pysty käyttämään asemaansa hyväkseen jouduttaakseen viisumivapausneuvotteluja.

– Sopimus Turkin kanssa on tärkeä ja toiminut kohtuullisesti. Turkki ja EU tarvitsevat toisiaan, mutta kyllä Eurooppa-neuvostossa on tehty hyvin selväksi, että viisumiprosessi on erillinen, eikä pakolaiskysymyksen hoitamisen nimissä anneta helpotuksia. Siinä täytyy mennä niillä kriteereillä, mitä on yhdessä sovittu.

Turkin ulkoministeri on vaatinut EU:lta päivämäärää, jolloin Turkki saisi viisumivapauden. Sipilä ei usko, että Turkki voisi irtisanoa pakolaissopimuksen, mikäli EU pitäytyy antamasta tarkkaa aikataulua.

– Yhdessä tehty viisumivapausprosessi on muistaakseni sovittu kestämään lokakuulle asti. Siihen [taipumiseen Turkin tahtoon] ei ole tarvetta. Siinä on selvät asiat, jotka täytyy saada kuntoon ja saada vastaukset. Sitten kun asiat ovat kunnossa, niin on päätösten paikka.

Venäjältä ei ole tullut kutsua

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut kutsuvansa Nato-maiden sekä Suomen ja Ruotsin edustajia neuvotteluihin Moskovaan syyskuussa.

Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan asialistalla olisi muun muassa Itämeren turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten lentoturvallisuuteen ja sotilasmerenkulun turvallisuuteen liittyviä seikkoja sekä sotaharjoitusten seurantaan liittyviä kysymyksiä.

Pääministerin mukaan virallista kutsua Venäjältä ei ole vielä kuulunut.

– Sitten kun kutsu tulee, niin totta kai siihen vastataan ja tilanne arvioidaan. Sitten katsotaan ketä tämä kutsu koskee, mutta ennakkotiedot kertovat, että se koskisi Itämeren alueen lentoturvallisuutta, ja kyllähän näistä asioista keskustelemiseen Suomi suhtautuu positiivisesti. Sipilä sanoo.

Suosittelemme sinulle