Hyppää sisältöön

Näin budjettiehdotusta on kommentoitu: Veronkevennyksille laajalti kiitosta

Valtiovarainministeriön tänään julkaisemaa budjettiehdotusta on odotetusti kiitelty ja kritisoitu. Yle kokosi poliitikkojen ja muiden tahojen kannanottoja ehdotukseen.

Veronmaksajain keskusliitto on tyytyväinen valtiovarainministeriön tänään julkaisemaan budjettiehdotukseen. Tiedotteessaan keskusliitto nostaa esille veronkevennykset palkansaajille ja eläkeläisille sekä kotitalousvähennyksen korvausprosentin noston 45:sta viitenkymmeneen prosenttiin.

– Tämä on myönteinen muutos harmaata taloutta tehokkaasti purkavaan ja työllisyyttä edistävään kotitalousvähennykseen, sanoo veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Hallituksen päätös korottaa niin kutsuttuja haittaveroja kuten tupakkaveroa on Lehtisen mielestä oikea painotus.

– On parempi verottaa haittoja kuin hyödyllisiä asioita, kuten työntekoa, hän tiivistää.

EK: Velkaantuminen jatkuu

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) huomauttaa, että Suomen velkaantuminen jatkuu lähivuosina. Suomen ongelmat ovat EK:n mukaan muuttuneet entistä rakenteellisemmeksi.

– Laajat rakenneuudistukset, jotka nostavat työllisyysastetta, ovat kestävin tie tasapainottaa julkinen talous. Työllistymistä on pystyttävä merkittävästi tukemaan kannustinloukkuja purkamalla. Julkisen sektorin toimintaa on myös edelleen tehostettava. Sote-uudistuksella tavoitellaan miljardiluokan säästöjä vaarantamatta palvelujen laatua, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

Työntekijöiden keskusjärjestö SAK vaatii hallitukselta nopeita toimia pitkäaikaistyöttömyyden kitkemiseksi. SAK vaatii hallitukselta, että sen työllisyyspaketti vahvistaa etenkin pitkäaikaistyöttömien koulutus- ja tukitoimia.

–  Hallituksen talouspolitiikan yhdistelmä alkaa vähitellen muokkautua järkevään suuntaan. Suomen talousongelmien pohja on heikossa viennissä. Kilpailukykysopimuksen avulla vientiä pyritään elvyttämään ensi vuodesta alkaen, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK:n mielestä hallitus heiluttaa työllisyyspolitiikassaan liikaa keppiä. STTk:n mielestä hallituksen tulee budjettiriihessä keskittyä työttömien työllistymismahdollisuuksia parantaviin toimiin.

– Työttömyyttä voidaan alentaa työttömien osaamista vahvistamalla esimerkiksi lisäämällä aikuisten oppisopimuspaikkoja ja parantamalla mahdollisuuksia opiskella työttömyysturvalla. Työn perässä liikkumiseen voidaan kannustaa parantamalla työmatkakulujen verovähennysoikeutta työttömän työllistyessä, sanoo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Sekä SAK että STTK kiittelevät hallitusta palkansaajille kaavaillusta veronkevennyksistä, joista sovittiin kilpailukykysopimusneuvotteluissa.

Eläkeläiset kiittävät ja haukkuvat

Eläkkeensaajien keskusliitto tervehtii ilolla veronkevennyssuunnitelmia, mutta hallituksen säästöpäätöksistä ei keskusliitolta heru kiitosta. Keskusliitto nostaa esille erityisesti indeksiin sidottuihin menoihin kohdistuvat säästöt. Ne koskevat Eläkkeensaajien keskusliiton mukaan 30 sosiaaliturvaetuutta.

– Korostamme, että näitä etuuksia ollaan pienentämässä nyt jo toista vuotta peräkkäin. Tämän vuoden alussa monet etuudet laskivat 0,4 prosenttia, sanoo liiton puheenjohtaja Matti Hellsten.

Suomen yrittäjät jakaa monen muun tavoin kiitosta verosuunnitelmista, mutta risuja tulee työttömyystoimista.

– Suomalaisia täytyy saada töihin, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon. Se edellyttää rohkeita työmarkkinauudistuksia, sanoo Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Hallitus kehuu, oppositio lyttää

Hallituspuolueiden edustajat odotetusti kehuvat valtiovarainministeriön budjettiehdotusta. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini nostaa esille sen, että myös eläkeläisille on tulossa veronkevennyksiä.

– Jo hallitusohjelmassa on sovittu, että ansiotuloverotuksen keventäminen koskee kaikkia, erityisesti eläkeläisiä ja pieni- ja keskituloisia. Nyt esitetty ratkaisu toteuttaa tämän, Soini sanoo tiedotteessa.

Suurimman oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvaili budjettiesitystä yllätyksettömänä. Rinne arvosteli myös lisävelan ottamista, sillä sosialidemokraattien oma lääke valtiontalouteen olisi ollut laajentaa veropohjaa tuntuvasti.

Rinne arvioi, että hallitus tekee lisäleikkauksia ensi keväänä, koska budjetti ei lisää talouskasvua tai työllisyyttä riittävästi.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti mikroblogipalvelu Twitterissä, että budjettiehdotus kasvattaa eriarvoisuutta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan lyttää hallituksen työllistämistoimet. Hän pitää erittäin epätodennäköisenä, että ne toteutuisivat.

– Viime vuosina joka ikisen budjetin yhteydessä on vaadittu kansalaisilta ymmärrystä leikkauksille.  Tämän politiikan tulokset kuitenkin puhuvat puolestaan: työttömyys on kasvanut, syrjäytettyjen määrä lisääntynyt ja eriarvoisuus pahentunut. Myös velkaantuminen on kiihtynyt viime vuoden 5 miljardista jo 5,9 miljardiin, Andersson sanoo.

Veronkevennyksiä Andersson pitää sinänsä hyvänä, kunhan ne kohdistuvat etenkin pienituloisille. Hänen mielestään perintöverotuksen alennus ja kotitalousvähennyksen nosto eivät kohdistu oikeudenmukaisesti.

Suosittelemme sinulle