Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tämä kajahti ensimmäisen kerran vuonna 1948: "Pasila, Porilaisten marssi!"

"Pasila, Porilaisten marssi!" Kuuluisa pyyntö tehtiin ensimmäisen kerran 1948 talviolympialaisissa Suomen kaksoisvoiton kunniaksi. Idean keksi alunperin legendaarinen radioselostaja Pekka Tiilikainen.

Pääselostaja Pekka Tiilikainen stadionilla selostamossa.
Kuva: Håkan Sandblom / Yle
Jari Pelkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisella urheiluyleisöllä on olympiakisojen aikana vain yksi toivekappale. Jos se Yleisradion lähetyksessä pärähtää soimaan, merkitsee se vanhan perinteen mukaan suomalaista kultamitalisuoritusta kisoissa.

Suomen urheilumuseon tuottajan Matti Hintikan mukaan Porilaisten marssi kajahti ensimmäisen kerran soimaan olympiavoiton kunniaksi vuoden 1948 olympialaisissa St. Moritzissa, kun Heikki Hasu voitti yhdistetyn kilpailun ja Martti Huhtala tuli toiseksi.

– Tämän taustalla olivat Yleisradion selostaja Pekka Tiilikainen, joka tunnettiin varsin sinivalkoisena miehenä sekä silloinen ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoma. He olivat yhdessä etukäteen ideoineet, että näin toimittaisiin, Hintikka kertoo.

Elettiin sotien jälkeistä aikaa. Pariisin raskaasta rauhansopimuksesta oli kulunut aikaa vain vajaa vuosi. Hintikka uskoo, että Tiilikainen halusi soittaa kappaleen, koska kyseessä on puolustusvoimain kunniamarssi. Tiilikainen ja moni muukin suomalainen halusi korostaa urheilun roolia nationalismin ylläpitäjänä.

Valmiina myös Brasiliassa

Porilaisten marssi on edelleen ainoa musiikkikappale, joka olympiaradiota tuottavan Yle Puheen kanavalla on kuultu kokonaisena soitettuna levynä. Myös Rion olympialaisissa on varauduttu mahdollista juhlahetkeä varten.

– Kyllä se valmiina on, vahvistaa Yle Puheen kanavapäällikkö Jonna Ferm.

Ylen olympiaradiota lähetetään suorana Riosta. Ferm ei osaa varmasti sanoa, soiko kappale suoraan Riosta käsin vai annetaanko käsky Pasilaan, kuten tapana on ollut.

Ferm itse pitää traditiota arvokkaana.

– En kyllä soittaisi sitä missään muussa tilanteessa, Ferm sanoo.

Suosittelemme