Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tanskan hallitusta painostetaan rajuun ulkomaalaispolitiikkaan – "ihmisoikeussopimuksista voitava erota"

Tanskan maahanmuuttovastainen Kansanpuolue painostaa hallitusta muuttamaan politiikkaansa. Vaatimuksiin sisältyy toimia, joita yksikään demokraattinen maa ei ole koskaan tehnyt.

Tanskan kansanpuolueen puoluejohtaja Kristian Thulesen Dahl tuulettaa vaalitulosta.
Tanskan kansanpuolueen puoluejohtaja Kristian Thulesen Dahl tuuletti vaalitulosta Kööpenhaminassa torstai-iltana. Kuva: Linda Kastrup / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskan vähemmistöhallitusta painostetaan ankarasti tiukentamaan maan ulkomaalaispolitiikkaa. Tanskassa on hallitusvastuussa keskusta-oikeistolainen Venstre-puolue, jolla ei ole enmmistöä maan parlamentissa, kansankäräjillä.

Hallitus on esitellyt uuden budjettiesityksensä, johon sisältyy merkittävä verouudistus. Saadakseen uudistuksen hyväksyttyä, hallitus tarvitsee muiden puolueiden tukea.

Suurin porvaripuolue, oikeisto-populistinen Kansanpuolue on esittänyt viisikohtaisen listan asioista, joita se asettaa tukensa ehdoksi. Kansanpuolueen vaatimukset kohdistuvat täysin maahanmuutto- ja ihmisoikeuspolitiikan tiukentamiseen.

Kansanpuolue vaatii, että Tanska ottaa käyttöön pysyvät rajatarkastukset, turvapaikan hakijoiden turvapaikkahakemuksen pikakäsittelyn ulkorajoillaan sekä strategian pakolaisten palauttamiseksi takaisin kotimaihinsa. Puolue haluaa myös, että henkilöiltä, joilla on Tanskaan tilapäinen oleskelulupa, poistettaisiin oikeus päivärahaan.

Suurimman huomion on saanut puolueen viides vaatimus, jonka mukaan Tanska varaisi itselleen oikeuden erota kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista.

"Kyseessä Tanskan tulevaisuus"

Tanskan yleisradioyhtiön DR:n haastattelussa Kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl perusteli vaatimuksia. Hänen mukaansa Tanska seisoo tai kaatuu sen mukaan, saako se maahanmuuttopolitiikan hallintaan.

– Kun katsomme Tanskan suurimpia haasteita seuraavien kymmenen vuoden aikana, ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö yksi seikka jättäisi varjoonsa kaikki muut, Thulesen Dahl sanoi viitaten maahanmuuttoon.

Kansanpuolueen tähtäimessä ovat erityisesti YK:n pakolaissopimus, ihmisoikeussopimus sekä sopimus valtiottomien henkilöiden asemasta.

Puolue haluaa, että Tanska saa oikeuden poiketa niiden säädöksistä. Jos muut maat eivät tähän suostu, Tanska eroaisi sopimuksista.

– Ne ovat vanhoja tekstejä, jotka eivät sovi tämän päivän vaatimuksiin, Thulesen Dahl perustelee.

Hallituspuolue ei torju täysin

Hallituspuolue Venstre ei täysin torju Kansanpuolueen vaatimuksia.

Pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoo suoraan, etteivät sopimukset täysin sovi moderniin, globaaliin maailmaan.

Venstren poliittinen puheenjohtaja Jakob Ellemann-Jensen sanoo, ettei Tanska eio neuvotella sopimuksista eroamisesta. Yksikään demokraattinen maa ei ole koskaan eronnut niistä.

Ellemann-Jensen pitää mahdollisena, että sopimusten sisältöä voitaisiin muuttaa neuvotteluteitse.

Tanskan kolmas oikeistopuolue, Liberaali allianssi on ehdottanut YK:N pakolaissopimuksen soveltamiseen kahden vuoden "aikalisää", jolloin yksikään ihminen ei voisi anoa Tanskasta turvapaikkaa.

Suosittelemme