Hyppää sisältöön

Hullu porilainen muija Jenni Ahtiainen somistaa musiikkimaailman diivoja

Marilyn Manson, Ville Valo, Snoop Dogg. Asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtisen asiakaskunta koostuu musiikkimaailman kovimmista diivoista. Porilaiseksi muijaksi itseään kutsuva Ahtiainen on raivannut tiensä alansa huipulle rehellisyydellä, ahkeruudella ja kovalla luotolla "perstuntumaan".

Jenni Ahtiainen tekee työtä pöydän ääressä.
Kuva: Karri Laihonen / Yle
Karri Laihonen

Kuukkari – omalaatuinen kaupunginosa Porissa – kätkee suojiinsa rintamamiestalon, jonka pöydällä lojuu tekstiilejä, työkaluja ja muun muassa mikrofoni.

Mä oon tehnyt ihan hullun lailla töitä. Olen aina myös luottanut siihen omaan perstuntumaan ja ollut periksiantamaton. Täytyy olla rehellinen itselle ja muille. Nuoleskelu ei johda mihinkään.

Jenni Ahtiainen

– Tää on ihan sekoboltsi idea; tästä tulee nahkainen mikrofonikotelo rockfestivaalin juontajalle. Tähän päähän tulee piiska, jolla voi ylläpitää järjestystä, kertoo asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtiainen intoa pursuen.

Energinen taiteilija kertoo olevansa tällä hetkellä luovan kauden riepoteltavana. Uusia ideoita tulee niin kovalla tahdilla, ettei Ahtiainen ehdi edes kaikkia käsitellä.

– En tee juuri nyt mitään muuta kuin töitä, ideoita tulee niin paljon. Alkaa jopa ahdistaa, että loppuuko mun terveyteni ja nuoruuteni ennen kuin saan kaikki tehtyä.

Asiakkaina maailmantähtiä

Jenni Ahtiaisen ura on viimeisen kymmenen vuoden aikana edennyt Porista lähtevän taajamajunan varmuudella. Ensimmäisten tunnettujen asiakkaiden joukossa oli suomalainen rocklähettiläs Ville Valo.

– Ville asui silloin 2006 lähellä meitä Helsingissä ja näin hänet iltalenkilläni. Mietin heti, että mitä tuo siimatukka pitäisi kaulassaan jossain gaalaillassa. Tein hänelle pitsihärpäkkeen. Meinasin kusta alleni, kun näin sen hänen kaulassaan Linnan juhlissa.

Myöhemmin hänen asiakkaikseen ovat tulleet muun muassa Marilyn Manson ja Snoop Dogg. Loppuvuodesta 2012 hän sai kutsun Oscar-gaalaan. Hän myöntää, että menestyksessä on aina oma sijansa myös tuurilla. Suunnittelija löytää silti muitakin tekijöitä, jotka ovat vieneet hänet huipulle.

– Mä oon tehnyt ihan hullun lailla töitä. Olen aina myös luottanut siihen omaan perstuntumaan ja ollut periksiantamaton. Täytyy olla rehellinen itselle ja muille. Nuoleskelu ei johda mihinkään.

Porilainen muija

Jenni Ahtiainen sanoo suoraan, mitä ajattelee. Syy konstailemattomuuteen löytyy hänen juuristaan. Rehellisyys tulee porilaisuudesta ja porilaisuus on isoksi osaksi rehellisyyttä.

– Porilaisuuteen kuuluu se, että ollaan suorapuheisia ja avoimia. En ole koskaan unohtanut juuriani. Olen porilainen muija.

Suosittelemme sinulle