Suomessa on lääkäreitä nyt enemmän kuin koskaan. Vuoden alussa lääkäreitä oli lähes 21000 ja joka vuosi heitä valmistuu 600 lisää.
Lääkäriliiton tietojen mukaan lisääntynyt lääkäreiden kouluttaminen näkyy myös terveyskeskusten lääkäripulan parantumisena. Enää reilut neljä prosenttia terveyskeskuksien viroista on ilman lääkäriä. Lääkärivaje on ollut laskussa vuodesta 2008 lähtien.
Muutosta selittää koulutuksen lisääminen. Lääketieteellisiin tiedekuntiin on viime vuosina otettu sisään 750 opiskelijaa aiempaa enemmän. Samalla opetusta on kehitetty ja sen myötä yleislääketieteeseen erikoistumisesta on tullut suosittua.
– Pitkään yleislääketieteen erikoistumiskoulutus oli lapsenkengissä. Nyt siihen on panostettu ja koulutusohjelmat ovat täynnä. Hiljalleen sieltä rupeaa lääkäreitä riittämään tänne maaseudullekin, tuumii Kuntayhtymä Kaksineuvoisen vt. johtava ylilääkäri Heidi Ojala.
Ruotsinkieli haittaa rekrytointia Pohjanmaalla
Pohjanmaa potee ylivoimaisesti pahinta pulaa lääkäreistä. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella terveyskeskusten lääkärinviroista 18,2 prosenttia on täyttämättä. Lähes joka viides virka odottaa täyttäjää.
Seuraavaksi heikoimmat Satakunnan, Itä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien vajeet ovat 10 prosentin tuntumassa tai sen alle.
– Suomi ei yksin riitä kaksikielisellä alueella ja ruotsinkieli pelottaa hakijoita, tuumii ongelmasta Pohjanmaan maakuntajohtaja Olav Jern.
Hänen mukaansa lääkärikoulutusta ei ole lähellä maakuntaa ja ruotsinkielisiä koulutetaan liian vähän Helsingin yliopistossa. Erityisen käärmeissään Jern on Vaasan keskussairaalan kohtelusta. Se ei saanut laajan päivystyksen mahdollisuutta.
– Kaksikielisyyden merkitystä ei todellisuudessa ymmärretä, ei ministeriöissä eikä varsinkaan poliitikkojen joukossa. Sivistys on mennyt tässä kohdin alas, lataa maakuntajohtaja Olav Jern.
Hänen mukaansa ratkaisu on paha takaisku yrityksille rekrytoida kaksikielisiä lääkäreitä Vaasan seudulle. He tekevät omat johtopäätöksensa ja sijoittuvat Jernin mukaan muualle.
Härmänseudulla ulkoistuksia ja kevennyksiä
Kaksineuvoisen lääkäripulaa hoidetaan ulkoistuksella. Kiireellinen hoito, kuten haavojen paikkuu ym., keskitettiin loppukesästä Kauhavalle kolmen keikkalääkärin hoidettavaksi.
Omat virkalääkärit saivat aikaa kiireettömien potilaiden hoitamiseen ja työtaakka keveni. Kesälääkäreistä kolme päätti jatkaa järjestelyn myötä syksyn kuntayhtymän töissä.
– Tärkeää on huolehtia työn monipuolisuudesta ja tehdä työnkuvat tekijän tahdon mukaan. Ratkaisevaa on työn määrä. Jos töitä on liikaa niin kokenutkin lääkäri uupuu eikä työ houkuttele uusia tulokkaita, sanoo vt. johtava ylilääkäri Heidi Ojala.
Nyt Kaksineuvoisessa Härmien, Kauhavan, Kortesjärven, Evijärven ja Lappajärven asukkaita hoitaa yhteensä 15 lääkäriä.