Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

NYT: Trumpin kampanjapäällikkö sai Venäjä-mieliseltä puolueelta miljoonia pimeää rahaa

Paul Manafort oli vuosien ajan Ukrainan Venäjä-mielisen puolueen konsultti. Ukrainan viranomaiset kertovat saaneensa haltuunsa tilitietoja, jotka todistavat hänen olleen keskeisesti mukana presidentti Janukovytšin korruptiossa.

Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafort.
Trumpin silloinen kampanjapäällikkö Paul Manafort puhui republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa 17. heinäkuuta vuonna 2016. Kuva: Greg E. Mathieson Sr. / AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan viranomaiset tutkivat Donald Trumpin kampanjapäällikön Paul Manafort toimia, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times.

Ukrainan korruptiota tutkiva virasto on saanut haltuunsa asiakirjoja, joista ilmenee Manafortin saaneen 12,7 miljoonan dollarin arvosta pimeitä käteismaksuja toiminnastaan Ukrainan Venäjä-mielisen Alueiden puolueen hyväksi.

Manafortin on tiedetty työskennelleen Alueiden puoluetta edustaneen Viktor Janukovytšin hyväksi vuosina 2007 - 2012. Janukovytš toimi noihin aikoihin Ukrainan presidenttinä. Hänen kerrotaan voittaneen useat vaalit ja nousseen myös presidentiksi Manafortin neuvojen avulla.

Manafortin saamat maksut ovat kuitenkin uusi tieto, joka saatiin Alueiden puolueen toimistoon tehdystä tarkastuksesta.

Manafortin täytyi tietää korruptiosta

Toimistosta löytyi käsin kirjoitettuja tilikirjoja, joihin on merkitty Janukovytšin lähipiirin maksuliikennettä, jota ei ilmoitettu viranomaisille. Lehden mukaan tiedoista paljastuu valtava korruption vyyhti, jossa Manafort oli keskeisesti mukana.

Janukovytšin avustamana Ukrainan talousoligarkit viettivät loisteliasta elämää, johon kuuluivat mm. valtava presidentinpalatsi ja yksityiset eläintarhat ja golfkentät.

Lehden mukaan on toistaiseksi epäselvää, saiko Manafort lopulta maksut. Hän kieltäytyi haastattelusta, mutta hänen lakimiehensä kiistää uutisen tiedot.

Ukrainan viranomaiset painottavat, että sai Manafort rahat tai ei, tilikirjat osoittavat hänen olleen läheisesti mukana Janukovytšin korruptoituneessa hallinnossa. Hänen on täytynyt olla tietoinen laajasta korruptiosta.

– Hän ymmärsi, mitä Ukrainassa tapahtui. Kenelle tahansa tolkun ihmiselle on täytynyt olla selvää, että Janukovytšin klaani oli mukana korruptiossa, totesi Ukrainan yleisen syyttäjän toimistossa työskentelevä Vitaliy Kasko.

Trumpin Venäjä-lausunnot uuteen valoon

Manafort on republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin läheinen ystävä ja hän asuu Trumpin omistamassa pilvenpiirtäjässä Manhattanilla.

Trump vaitsi Manafortin kampanjapäällikökseen huhtikuussa annettuaan potkut tämän edeltäjälle Corey Lewandowskille.

Manafortin läheinen suhde Janukovytšiin, joka taas on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen tuttava, nostaa esiin Trumpin monet lausunnot, joissa hän on osoittanut yllättävää myötämieltä Venäjää kohtaan.

Heinäkuussa republikaanien puoluekokouksen aikaan Trump kehui Putinin poliittisia näkemyksiä. Hän on myös uumoillut, ettei Yhdysvallat hänen johdollaan enää noudattaisi Naton linjausta auttaa Baltian maita, jos Venäjä yrittäisi vallata ne.

Manafortin arvellaan lisäksi vaikuttaneen republikaanien puoluekokouksessaan esittelemän vaaliohjelmaan, jossa puolue ilmoittaa, ettei se enää kannata Ukrainan varustamista aseilla.

Trumpin vastaehdokkaan, Hillary Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook kirjoitti sunnuntaina, että uudet tiedot kertovat "entistä ongelmallisemmasta suhteesta Donald Trumpin ja Ukrainan Venäjä-mielisten välillä", kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Suosittelemme