Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pohjalaisviljelijöitä koetellaan nyt kunnolla – vuorokauden kaatosade oli viimeinen niitti

Elokuun runsaat sateet ovat piiskanneet pohjalaisviljelijöiden viljapellot paikoin lähes toivottomaan kuntoon. Sato-odotukset romahtivat viikonloppuna, kun vettä satoi vuorokauden aikana 50 millimetriä.

lakoontunutta viljaa
Sade on piiskannut viljan paikoin pahasti lakoon. Kuva: Anna Wikman / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Laihialainen maanviljelijä Esa Similä katselee viljapeltojaan myrtyneenä. Vettä on tullut sunnuntaista lähtien taivaan täydeltä.

– Kyllä aika masentavia ovat nämä kelit nyt ja tuntuu siltä, että lähikunnissa vettä on tullut vielä enemmän. Aivan varmasti tulee ongelmia puintien kanssa, toteaa Similä.

Pohjalaisviljelijöiden uskoa puintisäihin on koeteltu viime aikoina. Vesisade on ollut päivittäistä ja kuurot rankkoja. Monin paikoin vesi lainehtiikin pelloilla. Ojat eivät enää vedä, kun pellot ovat jo ennestään märkiä ja sunnuntaista lähtien vettä tuli vuoro

Vettä viljapellolla
Kuva: Anna Wikman / Yle

kauden aikana paikoin jopa 50 millimetriä.

Similän mukaan ainakin parhaimmille pelloille päästäisiin vielä puimaan, kunhan vain poudat joskus tulisivat.

– Mutta varmasti on myös peltoja, joille ei päästä ja kaiken kaikkiaan laatuongelmat tulevat olemaan suuria, toteaa Similä.

Similä ennustaa, että esimerkiksi korkeaa sakolukua edellyttävän leipävehnän ja rukiin kanssa tulee ongelmia.

– Ongelmana on se, että kosteassa pellossa siemen rupeaa itämään ja varsinkin sitten, kun tähän tulevat poudat ja lämmin keli, niin sitten varmasti lähtee itämään, mallasohra erityisesti.

Tarvittaisiin pitkä pouta

Lähipäivien säät ratkaisevat, tuleeko katovuosi vai saadaanko pelloilta edes jotain talteen.

– Jos oikein hyvät kelit tulee, niin kyllä sieltä jonkinlainen sato saadaan korjattua, mutta ei tämä nyt vakuuttavalta näytä. Tällaiset kelit ovat jatkuneet jo vaikka kunka kauan, niin koska se pouta tulee ja tuleeko se?

Esa Similä
Esa Similä Kuva: Anna Wikman / Yle

Yksi tai kaksi sateetonta päivää eivät helpota viljelijöiden tilannetta. Kun pellon pohja on märkä ja vilja painunut maahan, nousee maasta koko ajan kosteutta, joka pitää kasvuston märkänä.

– Kyllä tähän tarvittaisiin sellainen viikon mittainen kunnon pouta, että asia lähtisi edistymään.

Vaikeat olosuhteet tarkoittavat myös viljan korjuukustannusten kallistumista. Se yhdessä laskevien viljan tuottajahintojen kanssa panee jo Esa Similän miettimään homman mielekkyyttä. Sade ja teollisuuden tarjoukset kurittavat viljelijää yhtä aikaa.

– Jos ajatellaan, että 20 prosenttia huonommat hinnat kuin viime syksynä, niin kyllä se kurittaa ihan varmasti. Euroopan huonoimmat hinnat, niin eihän tämä naurata enää ketään. Kyllä suuria ongelmia on tiedossa, sanoo Similä.

Suosittelemme sinulle