Hyppää sisältöön

Turkin hallitus uhkaa jatkaa puhdistuksia – tulilinjalla armeija, rannikkovartiosto ja ministeriöt

Turkin poliisi teki maanantaina ratsioita oikeustaloihin osana heinäkuisen vallankaappausyrityksen vastaisia toimia. Turkin ulkoministeri puolestaan varoitti, että Turkki voi perua lupauksensa hillitä turvapaikanhakijoiden tuloa EU:hun, jos EU ei pidä lupaustaan viisumivapaudesta.

Numan Kurtulmus
Numan Kurtulmus Kuva: AOP
Katriina Töyrylä

Turkin hallitus aikoo jatkaa heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen aloittamiaan puhdistuksia.

Apulasipääministeri Numan Kurtulmuşin mukaan luvassa on uusi asetus, joka johtaa irtisanomisiin ulko- ja sisäministeriöissä sekä rannikkovartiostossa ja armeijassa.

Lisäksi sotilassairaalat aiotaan ottaa terveysministeriön valvontaan, Kurtulmuş ilmoitti hallituksen viikkokokouksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on pidätetty ja kymmenet tuhannet muut on pantu viralta sotilaiden vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkin hallitus syyttää vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaaja Fethullah Gülenia ja pyrkii kitkemään tämän tukijoiksi väitetyt ihmiset valtionhallinnosta ja muilta yhteiskuntaelämän aloilta.

Oikeustaloihin ratsioita

Turkin poliisi teki maanantaina ratsian kolmeen oikeustaloon Istanbulissa ja pidätti toista sataa niiden työntekijöitä osana vallankaappausyrityksen tutkintaa. Joukossa oli maan suurin oikeustalo.

Pidätysmääräys on annettu kaikkiaan 173 oikeustalojen työntekijästä. Poliisi teki kotietsintöjä pidätettyjen asunnoissa.

Turkki varoittaa EU:ta viisumivapauden perumisesta

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu varoittaa EU:ta perumasta lupaustaan viisumivapaudesta.

Jos EU ei anna lokakuussa turkkilaisille viisumivapautta, Turkki voi perua lupauksensa hillitä turvapaikanhakijoiden tuloa EU:n alueelle, Çavuşoğlu sanoi saksalaislehti Bildin haastattelussa.

Viisumivapaus oli EU:n keskeinen myönnytys Turkille sopimuksessa, jossa maa lupasi pysäyttää maassa olevien pakolaisten laittoman tulon EU:n alueelle.

Saksalainen EU-komissaari Günther Oettinger on kuitenkin väläyttänyt viisumivapauden lykkääntymistä Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisten puhdistusten takia. EU:ssa pelätään, että Turkin hallituksen käyttävän niitä toisinajattelun tukahduttamiseen.

Çavuşoğlu sanoi Bildille, että neuvottelut EU:n kanssa jatkuvat, mutta selvää on, että kaikki sopimukset joko toimeenpannaan samanaikaisesti tai pannaan syrjään.

Suosittelemme sinulle