Hyppää sisältöön

Vaasassa tuhottu merimetsojen pesiä – poliisi tutkii törkeänä luonnonsuojelurikoksena

Vaasan saaristossa on paljastunut poikkeuksellisen iso epäilty luonnonsuojelurikos. Merimetsojen pesiä on tuhottu keväällä yli 300.

Merimetsokanta on kasvanut Vaasan kaupungin lähialueilla. Kuva: Antti Haavisto/Yle
Minna Salomäenpää

Pohjanmaan poliisi tutkii Vaasan saaristossa tapahtunutta luonnonsuojelurikosta, jossa on tuhottu merimetson pesiä. Täysin tuhottu on 325 pesää, joissa jokaisessa on ollut vähintään yksi muna.

Ilkivaltaa tutkitaan törkeänä luonnonsuojelurikoksena, joka on uutena rikosnimikkeenä otettu käyttöön tämän vuoden alusta. Enimmillään teosta voi seurata neljä vuotta vankeutta.

Pesät on tuhottu noin 13 kilometrin päässä Vaasan keskustasta Gråsälsbådanin saarella. Rikoskomisario Eero Välimäki Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että pesät on tuhottu jo keväällä huhti-toukokuussa eikä tapaukselle ole ilmaantunut silminnäkijöitä. Hän pitää rikoksen selvittämistä vaikeana, koska merimetsojen asuttaman saaren lähellä ei ole mökkejä tai asutusta.

– Tekomuotona tämä on yksinkertainen tapa, hajottaa munat ja siirtyä seuraavalle pesälle kun pesät on vieri vieressä. Aika järjestelmällisesti pesät on tuhottu, Välimäki kertoo.

Harvinainen tapaus

Aivan harvinaista lintujen pesien tuhoaminen ei ole, mutta tässä tapauksessa pesiä on tuhottu niin paljon että tapaus on poikkeuksellinen.

– Aivan tässä viimeisinä parina vuonna näitä tapauksia on ollut ja varsinkin tänä kesänä joitakin koko rannikolla. Se on tietysti tosi valitettavaa ja niitä on tullut esiin varsinkin myöhässä, kun tapahtuneesta on kulunut jo jonkin aikaa, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen luonto ja ympäristö-yksikön päällikkö Esa Koskenniemi.

– Ei nämä kovin yleisiä ole, mutta kyllä sitä tapahtuu - ja kuinka paljon tulee poliisille asti. Uskon että voi olla muitakin, Välimäki kertoo.

"Poikkeusluvat on välttämättömiä"

Merimetso herättää tunteita rannikolla ja sen kannat ovat olleet voimistumassa. ELY-keskuksen Esa Koskenniemi arvioi, että uusi ilmiö herättää voimakkaita tunteita. Näin on ollut esimerkiksi kanadanhanhien kohdalla aiemmin.

Merimetsojenkin hävittämiseen on myönnetty poikkeuslupia, yleensä lähinnä kalastukseen liittyen. Vuoden 2015 alusta alkaen lupien myöntäminen on keskitetty Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Nyt esimerkiksi Vaasassa haetaan lupaa merimetsojen häätämiseen kaupungin lähialueilta. Lupaprosessi ottaa aikansa.

– Poikkeusluvat on välttämättömiä ja niiden käsittelyyn menee muutama kuukausia yleensä. Hakijan täytyy perustella syitä ja meidän viranomaisten täytyy katsoa perusteet, Koskenniemi kertoo.

Esimerkiksi Pohjanmaalla on nyt kutsuttu kokoon yhteistyöryhmä, jossa on osanottajina kaikki mahdolliset osapuolet: kalastajat, viranomaiset, asukkaat, vapaa-ajan viettäjät. Ensimmäinen kokous on tämän viikon keskiviikkona.

– Ihan töiden puolesta ja luonnonsuojeluviranomaisena me ei tietenkään edes haluta että merimetsot häviäisi alueelta enkä tiedä haluaako kukaan, kyse on lähinnä siitä kuinka lähellä ne ovat. Jonkinlaista sietorajaa tässä haetaan ja koetetaan löytää yhteisymmärrys missä merimetso saisi elää ja missä sitten haittoja ja ongelmia koetetaan miettiä.

Suosittelemme sinulle