Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suurlähettiläs Viinanen Ylelle: "Ei osoiteta, että minä olisin tehnyt jotain väärää"

Ulkoministeriö ilmoitti tiistaina siirtävänsä Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen muihin tehtäviin. Ylen tavoittama Viinanen sanoo, ettei tarkastusraportissa edes yritetä osoittaa hänen toimineen virassaan asiattomalla tai väärällä tavalla.

Jarmo Viinanen
Kuva: Markku Ojala / AOP
Aleksi Ylä-Anttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Iltalehti kertoi heinäkuussa, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Ulkoministeriö on puhunut johtamiseen ja hyvinvointiin liittyvästä tarkastuksesta. Viinanen on kiistänyt aiemmin epäilyt seksuaalisesta häirinnästä Ilta-Sanomien haastattelussa.

Yleisradion puhelimitse tavoittama Viinanen kertoo, ettei hänen käsityksensä mukaan ministeriön selvityksestä käy ilmi mitään sellaista, jonka vuoksi hänen toimintaedellytyksensä suurlähettiläänä olisivat siinä määrin huonontuneet, että hänet tulisi siirtää uusiin tehtäviin ministeriöön nopeutetussa aikataulussa.

– Tässä lausunnossahan vaan todetaan, että minun toimintaedellytykseni ovat huonontuneet niin paljon, että minut pitäisi kutsua aikaistetussa vaiheessa kotiin Tukholmasta. Siinähän ei yksilöidä ollenkaan, minkä takia minun toimintaedellytykseni olisivat huonontuneet, eikä missään tapauksessa sanota mitään, mitä minä olisin tehnyt sellaista väärää, mikä olisi heikentänyt minun toimintakykyäni, Viinanen sanoo.

Ministeriö vaitonainen

Ulkoministeriön julkistamasta lausunnosta ei käy ilmi muuta kuin se, että sisäisessä tarkastuksessa olisi ilmennyt epäasiallista kohtelua.

– Tarkastus on sisäinen, eikä siinä esille tulleita asioita ole mahdollista kertoa julkisuuteen yksityisyyden suojan vuoksi. Kysymys on henkilöstöasioista, ja sitä kautta myös yksityisyyden suojasta. Siksi emme voi ottaa enempää kantaa asiaan, alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen kommentoi.

Viinanen kertoo käyneensä prosessin aikana asiaa läpi ulkoministeriön virkamiesten kanssa.

– Missään vaiheessa kukaan ei ole asiatasolla yksilöinyt mitään sellaista, mitä minä olisin tehnyt, mikä olisi huonontanut toimintaedellytyksiäni niin, että minut pitäisi kutsua kotiin.

Toistaiseksi Viinasen mukaan ministeriön edustajat ovat viitanneet vain tarkastusraporttiin.

– Eikä siinä tarkastusraportissakaan yksilöidä mitään sellaista, missä osoitettaisiin, tai edes yritettäisiin osoittaa, että minä olen tehnyt jotain väärää, Viinanen korostaa.

Suosittelemme sinulle