Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Haiti vahvisti ensimmäisen zikavirukseen liittyvän pienipäisyyden

Haitissa on vahvistettu maaliskuun jälkeen toistakymmentä vastasyntyneen mikrokefalia-tapausta, mutta vain yhden vauvan kohdalla on voitu varmuudella todeta yhteys zikavirukseen.

Pikkutyttö, jonka päässä on ruususeppele, imee peukaloa isoäidin sylissä.
Pienipäisenä syntyneen Ana Beatrizin neljän kuukauden ikää juhlittiin Lagoa do Carro Brasiliassa viime huhtikuussa. Kuva: Percio Campos / EPA
Raisa Pöllänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Karibianmerellä Haitissa on todettu ensimmäinen tapaus, jossa äidin raskauden aikana saama zikavirus on aiheuttanut vastasyntyneen pienipäisyyden eli mikrokefalian, kertoo uutistoimisto Reuters.

Haitin terveysministeriö kertoo Reutersille, että Yhdysvaltain tartuntatautien valvontaviranomaiset vahvistivat tapauksen viime lauantaina. Vauva syntyi aiemmin kesällä Mirebalaisin kaupungissa.

Terveysviranomaisten mukaan Haitissa on vahvistettu maaliskuun jälkeen kaikkiaan 14 vastasyntyneen mikrokefalia-tapausta, mutta vain yhden vauvan kohdalla on voitu varmuudella todeta yhteys zikavirukseen.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat jo aiemmin vahvistaneet, että raskauden aikaisella zikaviruksella on yhteys vastasyntyneen pienipäisyyteen. Maailman terveysjärjestö WHO uskoo, että raskauden aikainen zika voi aiheuttaa lapselle myös harvinaista Guillan-Barren oireyhtymää, joka vaurioittaa ääreishermostoa.

Suosittelemme sinulle