Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kananmunien tuottajahinta laskee jälleen – "Tuottaja on ainoa, joka jää ilman palkkaa"

Etenkin virikehäkkikananmunien tuottajahintaa aiotaan syksyllä merkittävästi alentaa. Hinnanlaskun syynä on kysynnän kohdistuminen erikoismuniin.

Kananmunia kennossa.
Kuva: Yle
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kananmunien tuottajille maksettava hinta laskee entisestään. Etenkin virikehäkkikananmunien tuottajahintaa tullaan syksyllä merkittävästi alentamaan, kertoo Dava Foods Finlandin toimitusjohtaja Jan Lähde.  Yhtiön mukaan se vastaa 40 prosentista kotimaan kananmunanhankinnasta.

Tällä hetkellä häkkikananmunista maksetaan tuottajille 0,85 euroa kilolta.

Syynä hinnanlaskuun on kuluttajien kysynnän kohdistuminen erikoismuniin. Kananmunatyypeistä luomumuna oli ainut, josta tuottajalle maksettu kilohinta nousi viime vuonna. Munapakkaamo Satamunan toimitusjohtaja Toni Haaviston mukaan trendi on näkynyt markkinoilla jo pitkään.

– Siirtymä on ollut tasaisesti aina vuodesta 2012, jolloin vanhat häkkikanalat vaihdettiin joko virikehäkkituotantoon, lattiatuotantoon tai luomutuotantoon. Kysyntä on ollut yhä enenevissä määrin aina eettisempään eli lattia- ja luomutuotantoon, Haavisto sanoo.

Hintojen lasku huolettaa

Kananmunien laskeneet tuottajahinnat huolestuttavat kananmunantuottajia. Loimaalainen tuottaja, maanviljelijä ja MTK:n kananmunavaliokunnan jäsen Pekka Saarinen kertoo, että tuottajahintojen putoaminen ja erikoismunien kysyntä tekevät arjesta vaikeaa.

Nyt on pakko karsia jostakin, jotta pystymme ylipäätään tuottamaan kananmunia.

Pekka Saarinen

– Palkkaahan tuottajalle ei kananmunantuotannosta jää. Tuottaja on tuotantoketjun ainoa, joka jää ilman palkkaa. Edessä on hyvin haastavat ajat, jos täytyy vielä saada jostain lisää tuloja, jotta pystymme edes tuottamaan kananmunia, Saarinen sanoo.

Suomalaiset kananmunat ovat laadukkaita ja salmonellavapaita. Sellaisia ei kaikkialta löydy. Tuottajat ihmettelevätkin, miksei laadukkaista munista voisi saada korkeampaa hintaa.

– Nyt on pakko karsia jostakin, jotta pystymme ylipäätään tuottamaan kananmunia. Jos karsimme laadusta, peli on menetetty. Laadun pitämiseksi tuottajahinnan pitää olla kohdallaan, Saarinen sanoo.

Mahdollisen ylituotannon ei pitäisi olla ongelma

Keväällä MTK kertoi, että kananmunantuotanto oli korkeimmillaan 20 vuoteen. Ylituotantoa on noin 15 prosenttia. Tuottajien mielestä ylituotannon ei pitäisi olla ongelma.

– Jos se sotkee Suomen markkinat, se on pakkaamoiden tyhmyyttä. Kyllä sen verran pitäisi pystyä viemään tai jalostaa johonkin muuhun tarkoitukseen, tuottaja Pekka Saarinen sanoo.

Satamunan toimitusjohtaja Toni Haavisto ei allekirjoita väitettä ylituotannosta. Hänen mukaansa kanamäärä on pysynyt samana vuoden takaisesta, kun kananmunien kulutus on kuitenkin kasvanut.

– Toinen kysymys on, onko tuotantotasapaino edes tavoite. Kyllähän Suomi vientiä tarvitsee. Meidän kokonaishankinnastamme noin 20 prosenttia on aina ollut viennin osuus, Haavisto sanoo.

Suosittelemme