Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Jääkiekkojoukkue markkinoi kiistellyn verkostomarkkinointifirman kalaöljyjä – asiantuntijoilta kritiikkiä

Lahtelainen jääkiekkojoukkue Pelicans on ryhtynyt yhteistyöhön kalaöljyvalmisteita kaupittelevan verkostomarkkinointiyhtiö Zinzinon kanssa. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan valmisteiden hyödyistä ei ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Pelicans puolestaan vaikenee nyt koko yhteistyöstä.

Kuvakaappaus Zinzinon facebook-tililtä.
Kuvakaappaus Zinzinon facebook-tililtä. Kuva: Facebook / Yle
Salla Vuorikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Verkostomarkkinointiyritys Zinzino ilmoitti viime viikolla allekirjoittaneensa yhteistyösopimuksen liigassa pelaavan jääkiekkojoukkue Pelicansin kanssa.

Kahvituotteita ja öljyvalmisteita verkoston kautta kauppaavaa Zinzinoa on syytetty epäeettisistä toimintatavoista ja epäilty huijaukseksi. Myös Helsingin poliisi tutki yhtiön toimintaa epäiltynä rahankeräysrikoksena, mutta on tänä kesänä esittänyt syyttäjälle tutkinnan lopettamista.

Zinzinon taustahenkilöt ovat kokeneita verkostomarkkinoinnin puuhamiehiä. Yhteistyö on herättänyt kritiikkiä Pelicansin kannattajien keskuudessa.

– En ole varmaan elämässäni enempää hävennyt omaa suosikkijoukkuettani, tilitti eräs nettikeskustelija Jatkoaika-sivustolla.

– Eli kohta Pelsun ukot soittelee vanhoille pelikavereille ja tarjoavat kahvinkeittimiä myyntiin, twiittasi toinen.

Pelicans on kertonut, että se ei saa sponsorirahaa Zinzinolta, vaan yhtiö vain toimittaa kalaöljyvalmisteitaan pelaajien käyttöön.

– Joukkueen suoritusteho halutaan maksimoida ja omega-3 on yksi keskeisimmistä ravinteista, joita kehomme tarvitsee. Sen saanti ravinnosta on monilla puutteellista. Halusimme käyttöömme parhaan mahdollisen tuotteen, Pelicansin taustalla vaikuttava fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski totesi joukkueen tiedotteessa.

“Tutkimusnäyttö ei kallistu etujen suuntaan”

Asiantuntijat kuitenkin epäilevät kalaöljyvalmisteen suorituskykyä parantavia vaikutuksia.

Tutkimuksia kalaöljyn itsenäisestä vaikutuksesta suorituskykyyn on suoritettu vain muutamia ja tulokset sen hyödyistä ovat ristiriitaisia. Tutkimusnäyttöä on siis hyvin rajallisesti ja tuo rajallinenkaan näyttö ei kallistu etujen, jos ei haittojenkaan suuntaan, toteaa Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti Harri Heikkilä.

Olennaisempaa olisi keskittyä niihin ravintoaineisiin, joiden hyödystä suorituskykyyn on tällä hetkellä tutkimusnäyttöä ja huomioida terveellinen ruokavalio, Heikkilä toteaa.

Tällaisia suorituskyvyn kannalta tutkitusti vaikuttavia ravintoaineita ovat proteiini ja hiilihydraatit. Heikkilä toteaakin, että parempaa suorituskykyä etsivä joukkue voisi löytää sopivampia yhteistyökumppaneita proteiinipitoisia tuotteita tai täysjyväistä mysliä, leipää ja puurohiutaleita myyvistä yrityksistä.

Urheilulääkäri: En voi suositella

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka on samoilla linjoilla Heikkilän kanssa.

– Kalaöljyvalmisteista ei ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. En voi lääkärinä suositella niiden käyttöä.

Laukan mukaan ravintolisän markkinoinnin sijaan nuorille urheilijoille pitäisi näyttää mallia terveellisestä ruokavaliosta. 

– Tällaisten valmisteiden tuomien ihmevaikutusten sijaan pitäisi kiinnittää huomiota siihen, mitä urheilijan jääkaapissa on. Kalan syönti 2–3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen on se, miten ne rasvahapot saadaan, Laukka kertoo.

Hän muistuttaa myös, että ravintolisien suhteen on yleisesti ottaen aina syytä olla tarkkana, jotta tietää, mitä suuhunsa laittaa. Lisien todellista koostumusta ei valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä.

Zinzino vetoaa omaan tutkimukseensa

Yle pyysi Zinzinoa yksilöimään tieteelliset tutkimukset, jotka todistavat, että heidän kalaöljyvalmisteidensa käytöstä olisi hyötyä urheilijoiden suorituskykyyn.

Toimitusjohtaja Dag Pettersen kuitenkin viittaa vain yhtiön omaan tutkimukseen, jonka se on tehnyt norjalaisen Lillestrøm Sports Clubin kanssa. Pettersen lähettää tutkimuksesta tehdyn kirjallisen selostuksen sanojensa tueksi. Se ei vakuuta tutkija Heikkilää.

– Tuo ei täytä tieteellisen artikkelin kriteereitä usealtakaan keskeiseltä osa-alueelta. Kirjoitusta ei ole vertaisarvioitu, tuloksia ei ole analysoitu tilastollisesti eikä kirjoitus täytä tieteellisten viittauksienkaan osalta tieteellisen kriittisen arvioinnin kriteerejä, Heikkilä summaa.

Pettersen vakuuttaa, että yhtiön valmisteesta on tulossa eri maista viisi tieteellistä tutkimusta, joita ei ole kuitenkaan vielä julkaistu. Pettersen vetoaa myös EU-komission hyväksymiin, omega-rasvahappoja, oliiviöljyä ja vitamiineja koskeviin yleisiin terveysväittämiin.

– Urheilijat tarvitsevat samaa kuin me muutkin, Pettersen vakuuttaa ja harmittelee yhtiön Suomessa saamaa ikävää julkisuutta.

Tutkija Heikkilän mukaan omega-3-rasvahapolla on edullinen vaikutus elimistön normaaliin aineenvaihduntaan, mutta vain yhtenä useista terveellisen ruokavalion ravintotekijöistä.

– Ei omega-3:n terveysvaikutuksilla voi kuitenkaan perustella sen vaikuttavan suoranaisesti suorituskykyyn, puhumattakaan sen maksimoinnista. Varmemmin ja tehokkaampina terveysvaikutukset saa aina ravintoaineiden luontaisista lähteistä eli ruuasta kuin yksittäisestä ravintoaineesta tai yhdestä eristetystä osasta ruokaa, Heikkilä sanoo.

Pelicans vaikenee

Kalaöljyn vaikutusta suorituskykyyn Pelicansin tiedotteessa kehunut Tommi Pärmäkoski tunnetaan muun muassa formulakuljettaja Sebastian Vettelin entisenä kuntovalmentajana. Pärmäkoski soitti perjantaina takaisin sen jälkeen, kun Yle oli tavoitellut häntä. Keskustelu loppui kuitenkin lyhyeen, kun aihe kävi ilmi.

Minulla on juuri tässä treenit kesken ja jos sopii, niin Pelicans hoitaa sen puolen keskustelusta.

Mihin sinä perustat sen ajatuksen, että nämä valmisteet ovat hyödyllisiä suorituskyvyn kannalta?

– Sovitaan, että (Tomi-Pekka) Kolu saa vastata tähän, minulla jatkuu treenit, Pärmäkoski päätti puhelun.

Pelicansin toimitusjohtajan Tomi-Pekka Kolu vahvisti, että öljyt ovat joukkueen käytössä, mutta ei halunnut muuten vastata kysymyksiin puhelimitse, vaan pyysi lähettämään ne sähköpostilla. 

Kysymysten lähettämisen jälkeen toimitus sai lyhyen vastauksen Pelicansin tiedottajalta Jesse Pyyköltä.

– Olemme tiedotteet ja kommentit asiasta jo antaneet. Meidän osalta asia on loppuun käsitelty, emmekä lähde sitä julkisesti ruotimaan lisää. Kaikki fokuksemme on ensi kauden rakentamisessa, sillä kauden alkuun on enää alle kuukausi, Pyykkö kirjoitti.

Suosittelemme sinulle