Hyppää sisältöön

Työn tekemisen kulttuuri murroksessa – yksinyrittäjyys yhä suositumpaa

Oulun seutua riepotelleet irtisanomiset ovat vauhdittaneet yritysten perustamista. Oulun seudulla syntyykin tällä hetkellä enemmän yrityksiä kuin niitä lakkaa, valtakunnan tasolla tilanne on juuri päinvastainen.

Kuva: Yle : Juha Hintsala
Juha Hintsala

Pohjois-Pohjanmaan alueella toimivista yrityksistä jopa puolet on yksinyrittäjien pyörittämiä. Maakunnassa toimii tällä hetkellä noin 16 000 yritystä, joista 8 000 toimii yksinyrittäjän vetämänä.

– Kun ollaan kaukana kehäkolmosen sisäpuolelta, niin täällä oman toimeentulon hankkiminen yrittäjyyden kautta on paljon houkuttelevampaa. Meidän alueella yksinyrittäjät ovat myös keskimäärin nuorempia kuin muualla maassa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Halutaan olla itsenäisiä ja tehdä töitä vain itselle.

Marjo Kolehmainen

Kolehmaisen mukaan tilanne Pohjois-Pohjanmaan alueella näyttää nyt hyvältä.

– Työn tekemisen kulttuuri on tällä hetkellä murroksessa, ihmiset hakevat yhä joustavampia tapoja tehdä töitä. Tärkein syy yksinyrittämiseen löytyy vapauden tunteesta: halutaan olla itsenäisiä ja tehdä töitä vain itselle.

Itsensä työllistäjä on moniosaaja

Oulun yrittäjät valitsi keväällä vuoden yksinyrittäjäksi kultaseppä Jukka Räsäsen. Parisenkymmentä vuotta kultasepän tointa pyörittäneen miehen mukaan työssä pitää olla melkoinen moniosaaja.

– Oman työn lisäksi pitää osata markkinoida itseään ja tehdä kaikkea mitä pienyrityksen pyörittämiseen liittyy, jopa kirjanpitoakin.

Kultaseppä joutuu tekemään paljolti istumatyötä, siinä olkapäät ja käet väsyvät nopeasti. Jukka Räsäsellä on omat keinonsa pitää paikat kunnossa ja mieli virkeänä.

Laitan verstaan kiinni päivällä tunniksi ja teen silloin aivan jotain muuta.

Jukka Räsänen

– Vapaat illat ja viikonloput auttavat siihen, että jaksaa puurtaa. Itse vietän päivittäin siestaa kesken työpäivän. Laitan verstaan kiinni päivällä tunniksi ja teen silloin aivan jotain muuta. Sen jälkeen iltapäiväkin sujuu mukavasti.

Verkostoituminen auttaa selvitymään

Itsensä työllistämisessä vapaus on tärkeää, mutta samalla se tekee työstä yksinäistä. Verkostoitumalla muiden alan toimijoiden kanssa helpottaa työn tekemistä ja avaa tarvittavia sosiaalisia kontakteja.

– Verkostoituminen kuuluu luonnostaan kultasepän työhön, kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Pienellä  jääräpäisyydellä ja huumorintajulla pääsee jo pitkälle.

Jukka Räsänen

Kavereilta saa myös hyviä neuvoja ja heidän kanssa voi jutella ihan mistä vaan, Räsänen naurahtaa.

Yksinyrittäjyyttä harkitsevia Räsänen kehottaa valitsemaan sellaisen alan, josta pitää jo ennestään.

– Pienellä  jääräpäisyydellä ja huumorintajulla pääsee jo pitkälle. Ei kannata lyödä päätänsä seinään kovin monta kertaa, vaan ottaa oppia ja vaihtaa suuntaa sen jälkeen. 

Suosittelemme sinulle