Hyppää sisältöön

Työterveyteen perehtynyt tutkija: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on iso ongelma – myös miehet uhreina

Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen kehottaa seksuaalista häirintää kohdanneet kirjaamaan kokemuksensa ylös. Näin asioiden selvittäminen jälkikäteen on helpompaa.

Selkeät ohjeet työpaikoilla olisivat tarpeen, jotta kaikki ymmärtäisivät, mitä seksuaalinen häirintä on. Se voi olla esimerkiksi koskettelua, ehdottelua tai vihjailevia juttuja, jotka työkaveri kokee häirintänä. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun Iltalehti kertoi heinäkuussa, että Suomen Tukholman suurlähettistä Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen kiisti epäilyt seksuaalisesta häirinnästä Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa.

Aiemmin tällä viikolla ulkoministeriö kertoi, että se vetää Suomen Ruotsin suurlähettilään Jarmo Viinasen pois Ruotsista, koska Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Tanja Auvinen ei ollut yllättynyt siitä, että korkean tason virkamieheen on liitetty epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä.

– Kun ajatellaan yksilötasolla, niin kaiken tyyppiset ihmiset voivat syyllistyä häirintään, Auvinen sanoi Yle Radio Yhden Ykkösaamun haastattelussa torstaina.

Auvisen mukaan on tavallista, että seksuaalisen häirinnän epäilyt painetaan villaisella. Suurlähettiläs Viinanen itse on kiistänyt toimineensa sopimattomalla tavalla.

– Voidaan ainoastaan spekuloida. Uskon, että jotain on tapahtunut voimakkaiden reaktioiden vuoksi, Auvinen arvioi.

Seuraavaksi Virtasen tapaus siirtyy käsiteltäväksi valtioneuvostoon ja tasavallan presidentin esittelyyn. Tämän jälkeen ulkoministeriö kertoo tiedottavansa jatkotoimista.

Työterveysasioihin perehtynyt dosentti Kaisa Kauppisen mukaan ulkoministeriön tapaus pitää selvittää perinpohjin.

– Ei voi jäädä epäselväksi suurelle yleisölle ja myös työyhteisölle, mitä on todella tapahtunut, Kauppinen sanoi Yle Radio Yhden Ykkösaamun haastattelussa.

Ongelma edelleen läsnä työpaikoilla, vaikka tietoisuus lisääntynyt

Kauppisen mukaan seksuaalista häirintää kohdanneiden työntekijöiden kannattaa kirjata ylös kokemansa. Kirjallisia dokumentteja voi hyödyntää siinä vaiheessa, kun asiaa käsitellään.

Kauppisen mukaan seksuaalinen häirintä suomalaisilla työpaikoilla on edelleen iso ongelma, vaikka tietoisuus asiasta on parantunut. Kauppisen mukaan häirinnästä kärsivät sekä naiset että miehet.

– Miehetkin kokevat seksuaalista häirintää. Se on enemmän seksististä suhtautumista miehiin, jotka tulevat naisvaltaisille aloille, Kauppinen sanoo.

_Muokattu 18.8.2016 klo 15:00: Alaotsikossa vaihdettu Kauppila Kauppiseksi _

Suosittelemme sinulle