Hyppää sisältöön

Kova talous: Venäjän-kauppa edellyttää heittäytymistä – "Pääkonttorissa ei voi istua mukavasti"

Pitkästä aikaa suomalaisyritysten Venäjän-kauppa piristyy. Alkuvuonna Suomalais-Venäläiseen kauppakamariin on tulvinut satoja kyselyjä, kertoo SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Ylen Kova talous -haastattelussa.

Kova talous: Vientineuvoille on nyt kova kysyntä, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen
Kova talous: Vientineuvoille on nyt kova kysyntä, sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen
Stina Brännare

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana meihin on ottanut yhteyttä noin 250 suomalaisyritystä, joilla on ollut joku kysymys liittyen Venäjän kauppaan, kertoo toimitusjohtaja Jaana Rekolainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista.

Yritykset tarvitsevat apua käytännön tilanteisiin tai hakevat uusia liikekumppaneita Venäjältä. Erityisesti yhteyttä ovat ottaneet teknologiateollisuuden yritykset. 

Taustalla saattaa olla myös muutos, joka toi SVKK:n vastuulle julkisesti rahoitetetut vienninedistämispalvelut Venäjälle. Siis ilmaista palvelua yrityksille yhdeltä luukulta. Tämä oli tuoreen toimitusjohtajan mukaan alkuvuoden merkittävin muutos Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toiminnassa.  

SVKK täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuotta leimaa palvelujen uudistaminen ja pyrkimys olla enemmän läsnä yritysten arjessa.

Karuja vientilukuja – uusiutuvassa energiassa mahdollisuuksia

Suomen vienti Venäjälle on hiipunut edelleen alkuvuodesta ja luvut ovat karua kertomaa. Venäjä on Tullin tilastojen mukaan enää Suomen viidenneksi suurin vientimaa 5,2 prosentin osuudella.

Vienti on laskenut oikeastaan kaikilla aloilla ja sama kehitys on jatkunut vuodesta 2012. Suomen vienti on sen jälkeen laskenut 44 prosenttia. Venäläisillä ei yksinkertaisesti ole ostovoimaa. 

Rekolaisen mukaan tarvittaisiin käänne sekä Venäjän että maailmantalouden kasvussa.

Positiivisia pilkahduksiakin taloudessa on. Venäjä panostaa paljon maatalouteen ja elintarviketeollisuutensa kehittämiseen.

– Siellä syntyy mahdollisuus toimittaa maatalouden, elintarviketeollisuuden ja pakkausteollisuuden koneita ja laitteita.

Lisäksi naapuri panostaa uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan sekä clean techiin. Jätehuoltolakia uudistavalla Venäjällä otetaan myös käyttöön uusia määräyksiä kierrätykseen, joten bisnesmahdollisuuksia tulee.

Venäjä tarvitsee länsiosaamista

Venäjä on alkanut toteuttaa teollisuudessaan tuonnin korvaavaa politiikkaa. Kimmokkeena ovat sekä EU:n asettamat talouspakotteet että Venäjän vastapakotteet länsiruoalle. Venäjän EU:lle asettamat talouspakotteet ovat Suomen viennistä hyvin pieni osa, noin 280 miljoonaa euroa. 

Silti yrityksille kyse on isosta asiasta. Erityisesti suomalainen elintarviketeollisuus, maatalous ja Kaakkois-Suomen pienet yritykset ovat kärsineet vastapakotteista.

Rekolainen myöntää, että kyse on osittain Venäjän protektionismista eli oman teollisuuden ja tuotannon suojelemisesta. Hän kuitenkin painottaa, että koko ajan avautuu mahdollisuuksia teknologiayhteistyöhön ja vientiin.

– Venäjä ei voi uudistaa ja monipuolistaa teollisuuttaan ilman länsimaista osaamista, jota myös suomalaisilla yrityksillä on, hän huomauttaa.

Erittäin hyvä esimerkki on voimakkaasti kasvava verkkokauppa. Vetoavuksi tarvitaan Rekolaisen mukaan paikallisia osaajia ja hyvät tulkit ovat ensiarvoisen tärkeitä.

"Venäjällä kauppa on luottamuskauppaa"

Suomalais-Venäläinen kauppakamari on panostanut neuvonnan ja kontaktien lisäksi myös venäläisten kauppatapojen ymmärtämiseen. Kyse on pitkälti läsnäolosta.

– Se vaatii paljon jalkatyötä. Se tarkoittaa sitä, että raja täytyy ylittää, Venäjälle pitää mennä ja asiakkaiden luona täytyy käydä. Venäjän-kauppa ei ole sellaista sähköpostikauppaa. Pääkonttorissa  ei voi istua mukavasti ja ottaa vastaan tilauksia, huomauttaa Rekolainen. 

Johdon sitoutuminen on erittäin tärkeää ja korkean tason suhteet yritysjohtoon ovat merkittävässä asemassa.

– Venäjällä kauppa on luottamuskauppaa, oma persoona on tavallaan myytävä. Pitkäjänteisyys ja luottamuksellinen asiakassuhde on Venäjällä erittäin arvostettua.

Suosittelemme sinulle