Hyppää sisältöön

Hylätyt kultakalat riesana Australiassa – Kasvavat jalkapallon kokoisiksi ja vaeltavat pitkin vesistöjä

Luonnonvesiin levinneet kultakalat vaeltavat vuosittain jopa satoja kilometrejä, havaitsivat australiaistutkijat. Kultakala saattaa levitä luonnonvesistöön esimerkiksi, kun ihmiset tyhjentävät sinne akvaarionsa. Kerran kotiuduttuaan sitä on vaikea hävittää.

Vassejoen 1,9-kiloinen kultakala. Kuva: S. Beatty
Katriina Töyrylä

Luonnovesiin levinneet kultakalat kasvavat jopa jalkapallon mittoihin ja ne voivat vaeltaa satojakin kilometrejä vuodessa, havaitsivat australialaisen Murdochin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat.

Stephen Beattyn tutkimusryhmä jäljitti kultakalojen liikkeitä länsiaustralialaisessa Vassejoessa, jossa kultakaloja on ollut 20 vuotta ja ne kasvavat nopeimmin maailmassa.

Tutkijat havaitsivat, että kalat liikkuvat pitkiä matkoja lisääntymiskautenaan, yksi kala jopa 230 kilometriä vuoden mittaan.

Tähän asti kultakalojen liikkumistavoista on tiedetty vähän, mikä on vaikeuttanut kannan pitämistä kurissa. Beatty toivoo tutkimuksen auttavan tehokkaampien sääntelyohjelmien laatimisessa.

Vaikeasti hävitettävä vieraslaji

Kultakala on peräisin Itä-Aasiasta, mutta se on levinnyt vieraslajina myös muualle maailmaan.  Laji voi levitä esimerkiksi, kun ihmiset tyhjentävät akvaarioitaan luonnonvesistöihin.

Stephen Beatty ja kultakala. Kuva: Murdoch University

Kun kultakala kotiutuu vesistöön, sitä on vaikea saada enää hävitettyä, ja sitä pidetään yhtenä pahimmista vesistöjen vieraslajeista. Kala myös leviää muille vesialueille.

Vieraslajilla on haitallisia vaikutuksia alueen alkuperäiselle vesiluonnolle. Se voi vaikuttaa veden laatuun sekä tuoda mukanaan tauteja,  järkyttää elinympäristöä ja kilpailla alkuperäislajien kanssa, Beatty toteaa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) lainaama Brittiläinen eläinsuojelujärjestö RSPCA toteaa, (siirryt toiseen palveluun) että yleisen harhakäsityksen mukaan kultakalat kasvavat noin 12-senttisiksi ja elävät viitisen vuotta. Ne voivat kuitenkin kasvaa jopa 40-senttisiksi ja elää 25 vuotta.

Suosittelemme sinulle