Hyppää sisältöön

Lappilaiselle ponikuningattarelle ei löydy vastusta pohjoisesta

Rovaniemeläinen shetlannin poni Uutelan Amarilla on saanut ensimmäisenä lappilaisena ponina Ponikuningattaren tittelin. Tamman vauhti on niin kova, että mielekkäitä kilpailuja pitää etsiä Oulun eteläpuolelta.

Fanni Klemetti saa lämmittelylenkillä jarrutella Rillan menohaluja Kuva: Antti Mikkola / Yle

Uutelan Amarilla sai Ponikuningattaren tittelinsä Virpiniemen ponikuninkuusraveissa.

 Kyse on nimenomaan poneille ja nuorille ohjastajille tarkoitetusta kilpailusta. Esimerkiksi A-kategorian poneja eli alle 107 senttiä korkeita shetlannin poneja saa ohjastaa raveissa vain 10-17 vuotias.

Vaikka asialla ovat nuoret ohjastajat ja pienikokoiset hevoset ei raveista puutu vauhtia. Amarillakin paransi ennätystään usealla sekunnilla kun sai kunnon vastuksen.

– Se on tiedetty, että sillä on sekunteja varastossa, mutta sen ei ole tarvinnut vielä tehdä semmoisia esityksiä kuin se pystyy, sille on riittänyt että menee vähän hölkkää tai helpommin kuin mitä pystyy, Rillan omistaja ja valmentaja Iina Palojärvi sanoo.

– Virpiniemessä se meni mitä vauhtia se meni ja se paransi ennätystään viisi sekuntia. Mutta se pystyy parantamaan vielä siitäkin.

Kova sukutausta

Tamman vauhti ei ole ihan täysyllätys kun katsoo sen sukutaulua.

Sen isä Golda Apache on Suomen menestynein poni, seitsenkertainen ravien suomenmestari ja nelinkertainen ponikuningas. Tukholman Elitloppetissa se voitti vuosina 2009 ja 2010 ponien Mini-Elitloppetin.

Golda Apachella on myös hallussaan ponien maailmanennätys.

Se juoksi ensimmäisenä A-kategorian ponina maailmassa alle kahden minuutin autolähetyksessä 1 100 metrin matkalla. Ajan 1.59,3 se kirjasi Oulun Äimärautoissa vuonna 2007

Ravurin luonnetta

Uutelan Amarillan omistaja-valmentaja Iina Palojärvi ei itse voi ohjastaa Rillaa, koska hänellä on hevosten B-ajolupa. Sääntöjen mukaan hevosten raveihin ajoluvan saanut ei voi ohjastaa pieniä shetlandilaisia.

Niinpä ponia ohjastaa kisoissa Fanni Klemetti.

Rattaille ei voi hypätä ihan kuka vain. Vaikka Rilla on pieni kooltaan se on iso luonteeltaan.

– Se on  semmonen vähän omalaatuinen, että sitä ei ihan kaikki pysty ajamaan, mutta meillä on nyt alkanut yhteistyö luistamaan ja se on näyttänyt mulle mihin se pystyy, ohjastaja Fanni Klemetti sanoo.

– Kaikista mitä mie olen ajanut, se on kaikista nopein, yksi parhaista. Mie tykkään siitä tosi paljon.

Suosittelemme sinulle