Hyppää sisältöön

Lämpö poltti kasvoja, vääriä palohälytyksiä ja biletystä – näin Penttilän sahan paloa muistellaan

Penttilän sahan tulipalo oli kuin suuri näytelmä 18.8.1996. Esitystä seurasi iso joukko joensuulaisia Pielisjoen vastarannalla.

Penttilän sahan palo.
Kuva: Tuomas Lius
Anu Rummukainen

Joensuun Penttilän saha paloi kaksikymmentä vuotta sitten. Palo sai taivaan loimuamaan Joensuun taivaan yllä. Tulipalon hehku näkyi kauemmas Kuopiontielle ja Kontiolahden puolelle asti.

Päivi Paavilainen kirjoittaa Facebookissa, että hän kuuli pamauksen ja ryntäsi ulos.

–  Luulin naapuritalon olevan tulessa, liekit korkealla. Juoksin katsomaan ja olin Suvantosillalla ensimmäisten joukossa katsomassa. Silta täyttyi ja sunnuntain paluuliikenne ruuhkautti sen. Lämmin ja pimeä ilta ja tuli, vaikuttava näyttämö.

Suuri ihmisiä seurasi sahan paloa Pielisjoen toisella puolella. Jotkut tulivat katselemaan paloa joelle veneellä. Paloa seuranneet kertovat kuumuudesta, joka poltti yleisön kasvoja vastarannallakin.

– Osa porukasta biletti ja oli ihan pierussa. Osa tuijotti monttu auki. Rannan lähellä ei voinut olla vastarannallakaan, niin kovasti se kuumotti, Mikko Kiiski muistelee tapausta sosiaalisessa mediassa.

Korkeiden talojen yläikkunat heijastivat liekkejä

Ylipalomies Eero Bogdanoff oli ensimmäisten sammuttajien joukossa Penttilän sahalla.

Kun Bogdanoff kuunteli kekäleiden kopinaa ja katsoi sahan liekkimerta sahan portilla, radiopuhelimesta tuli uusi komento. Joen toisella puolella oleva vanhusten asuntolan yläkerrassa paloi. Palomestari teki päätöksen: yksi säiliöauto jää sahalle, muut lähtevät pelastamaan ihmishenkiä.

Kiire oli kova. Vanhusten talon yläkerrassa näkyi liekkejä. Tie oli kuitenkin tukossa. Uteliaat ihmiset olivat tulleet autoillaan katsomaan sahan paloa. Puomiauto pujotteli henkilöautojen seassa päästäkseen Itäsillalle. Matka eteni liian hitaasti.

Bogdanoffin radiopuhelin kilahti. Palomestari oli päässyt Kirkkokadulle Malmikotiin. Vanhusten asuntolassa ei palanut. Sahan tulipalon liekit heijastuivat yläkerran ikkunoihin. He kääntyivät takaisin todelliselle tulipalopaikalle.

Kun palomiehet saapuivat viimein takaisin sahan pihaan, tuli uusi hälytys. Joen toisella puolella, pankkitalon yläkerrassa näkyi liekkejä. Niiden vuoksi autoja ei käännetty. Ensihoitajat kävivät katsomassa palaako pankkitalo todellakin. Ei palanut.

Sahan massiivinen tulipalo sai kaikki Joensuun keskustan korkeiden talojen yläkerrat loimuamaan.

Suosittelemme sinulle