Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

S-ryhmä taipui: Asiakas voi sittenkin päättää asiakastietojen käytöstä

S-Ryhmä aikoo rakentaa työkalun, jonka avulla asiakas voi vaikuttaa siihen, miten hänen tuotetasoisia ostotietoja hyödynnetään. Aiemmin kesällä S-Ryhmä kertoi alkavansa kerätä aiempaa tarkempia ostotietoja tuotekohtaisesti muun muassa S-Ryhmän ruokakaupoissa. Tästä muun muassa Kuluttajaliitto älähti.

Mies suorittaa ostoksia itsepalvelvelukassalla kaupassa
Kuva: Heikki Rönty / Yle
Liisa Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

S-Ryhmä on päättänyt tarjota asiakkailleen uutta työkalua, joka mahdollistaa asiakastietojen paremman hallinnoinnin.

S-ryhmä joutui aiemmin kesällä myrskyn silmään, kun se kertoi laajentavansa syyskuun alusta etukorttiasiakkaidensa ostostietojen keräämistä. S-Ryhmä ilmoitti, että se alkaa kerätä  tuotekohtaisia tietoja S-Marketeista, Prismoista, Saleista, Alepoista, Kodin Terroista, S-Raudoista, ABC:ltä sekä Marks & Spenceriltä.

Kuluttajaliitto älähti tietojen keruun menevän liiaksi yksityiselämän puolelle. Se piti ongelmana esimerkiksi tiedon varastointia siinä tapauksessa, jos ulkopuoliset pääsevät käsiksi ostotiedot sisältävään järjestelmään.

S-Ryhmän ilmoituksen jälkeen myös tietosuojavaltuutettu halusi selvittää, onko S-ryhmä muuttanut bonuskorttinsa ehtoja yksipuolisesti.

Kohua on aiheuttanut S-Ryhmän tapauksessa se, että S-Ryhmä ei olisi antanut asiakkailleen mahdollisuutta kieltää kerätyn tietojen hallinnontia.

Nyt S-Ryhmä on päättänyt, että jatkossa asiakas voi päättää saako asiakkaan ostotietoja hyödyntää markkinoinnin kohdentamisessa. SOK:n johto tapasi 18.8.2016 kuluttaja-asiamiehen ja tietosuojavaltuutetun edustajat ja kävi läpi asiakastietojen hyödyntämistä koskevia suunnitelmia.

– Käsityksemme mukaan viranomaiset pitivät saamaansa selvitystä tässä vaiheessa riittävänä. Pyrimme hyvään yhteistyöhön viranomaisten kanssa myös jatkossa, sanoo SOK:n asiakkuuksista ja digitaalisista palveluista vastaava johtaja Veli-Pekka Ääri.

S-ryhmä kertoo jatkossa tekevänsä mahdolliseksi, että asiakas voi entistä tarkemmin palvelukohtaisesti valita, missä palveluissa hänen tuotekohtaisia ostotietojaan voidaan hyödyntää. Näiden valintojen hallintaan tarkoitetun työkalun on määrä olla käytössä syyskuun alussa.

S-Ryhmä ei luovu tuotekohtaisten tietojen keräämisestä

S-Ryhmä ei siis ole luopumassa tuotekohtaisten tietojen keräämisestä.

Syyskuun alussa käytössä olevan hallintatyökalun avulla S-Ryhmän asiakkaat voivat kuitenkin päättää, miten kerättyjä tietoja hänen kohdallaan hyödynnetään.

Asiakas voi esimerkiksi kieltää kohdennetun markkinoinnin tai asiakkaasta kerättyjen ostostietojen yhdistämisen henkilöprofiilin.

Kerätyt tiedot S-Ryhmä voi kuitenkin yhdistää henkilöön poikkeustapauksissa. Tällainen poikkeustapaus on esimerkiksi tuoteturvallisuuteen liittyvät tapaukset, kuten takaisinvetotilanteet.

S-Ryhmä perustelee tuotekohtaisien tietojen keräämistä myös sillä, että tietoa tarvitaan muun muassa liiketoiminnan ja valikoimien kehittämiseen. S-Ryhmän mukaan asiakasomistajille palvelujen suunnittelussa ei koskaan käsitellä yksittäisen asiakkaan tietoja, vaan tiedot poimitaan asiakasryhmittäin. Näitä tietoja käsittelee nimetty analyytikko, jolla on henkilökohtaisilla salasanoilla pääsy tarvittaviin järjestelmiin.

Oston loppusummaa tarkempia ostotietoja voidaan käyttää kohdennettuun markkinointiin, ellei asiakas sitä kiellä.

S-Ryhmä on aloittanut tuotekohtaisten ostotietojen keräämisen Sokoksissa, Emotioneissa sekä Sokos-, Prisma- ja Kodin Terra -verkkokaupoissa jo vuonna 2014.

Viranomaiset tyytyvät S-Ryhmän vastineeseen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto pyysi SOK:ta tekemään selvityspyynnön sen jälkeen, kun SOK ilmoitti heinäkuussa alkavansa kerätä aiempaa tarkempia tuotekohtaisia tietoja muun muassa S-Ryhmän ruokakaupoissa. Virasto pyysi SOK:lta selvitystä siitä onko se muuttamassa ehtoja yksipuolisesti.

SOK toimitti Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kirjallisen vastineen, johon virastossa ollaan tyytyväisiä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää lähtökohtaisesti tyydyttävänä S-Ryhmän tarjoamaa ratkaisua, jossa kuluttajat saavat itse päättää työkalun avulla, miten heistä kerättyjä tietoja hyödynnetään.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudinko sanoo, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto seuraa nyt miten SOK saa työkalun toimimaan.

– Sen täytyy olla selkeä käyttää asiakkaille, Haunio-Rudinko sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan S-Ryhmä on myös ilmoittanut, että bonukset voidaan maksaa asiakkaille, vaikka nämä kieltäisivät tietojensa hyödyntämisen.

Myös tietosuojavaltuuston toimistossa ollaan tyytyväisiä S-Ryhmän vastineeseen eikä viranomainen aio vaatia lisäselvityksiä.

Suosittelemme sinulle