Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Arkeologit kaivoivat Kakolanrinteen kolerahautausmaalla

Alueelle aiotaan rakentaa uusi päiväkoti. Tutkimukset eivät ole hidastaneet päiväkodin rakentamisaikataulua.

Arkeologiset kaivaukset Tallimäellä Turussa.
Arkeologisia kaivauksia tehtiin kesän aikana Tallimäenkentällä Kakolanrinteen kolerahautausmaalla. Kuva: Maija Helamaa
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun Kakolanrinteen kolerahautausmaalla, Tallimäellä tehtiin kesän aikana arkeologisia tutkimuksia. Topeliuksen koulun viereisellä hiekkakentällä kaivettiin esiin ja tutkittiin yhteensä 85 hautaa.

Kakolanrinteessä sijaitseva Linnanfältin hautausmaa on perustettu vuonna 1831 kaupungissa levinneen koleraepidemian takia. Aikaisimmat antikvaariset merkinnät hautalöydöistä ovat 1900-luvun alusta, ja alueelle on uskottu haudatun vain venäläisen varuskunnan sotilaita.

Tämän kesän alustavien kaivaushavaintojen perusteella näyttäisi siltä, että Linnanfältin hautausmaalle on haudattu sotilaiden lisäksi myös tavallisia kaupunkilaisia. Lähistöllä tiedetään olleen kolerasairaala.

Haudoista oli jäljellä hyvin säilyneet, puiset arkut, mutta luut ovat pitkälti maatuneet. Lähemmäs 20 luurankoa on säilynyt sen verran hyvin, että niistä voidaan teettää luuanalyysi.

Haudat olivat pääosin löydöttömiä. Parillakymmenellä vainajalla oli kaulassaan ristiriipus. Joistain haudoista löytyi metallisia nappeja, jotka viittaavat sotilaiden univormuihin. Kahdella haudatulla oli sormus ja yhdellä rautainen avain.

Uusi päiväkoti korvaa Sofiankadun päiväkodin

Hansakadun, Polttimonkadun ja Malminkadun rajaamalle alueelle aiotaan rakentaa päiväkoti. Koska lähikaduilla oli jo aiemmin havaittu hautoja, oli muinaisjäännösalue tutkittava ennen rakentamisen aloittamista.

Tänä kesänä kaivauksia tehtiin ottamalla huomioon kunnallistekniikkaa. Maanalaisia putkia ei lähdetty siirtämään.

Vaikka lopulliset analyysit ovat vielä kesken, on nyt jo tarkkaan arvioitavissa, missä haudat ovat.

Sofiankadun päiväkodin nykytilat korvaavan päiväkodin rakentaminen pitäisi alkaa ensi vuonna ja päiväkodin olla käytössä vuonna 2018. Tutkimukset eivät ole hidastaneet aikataulua.

Suosittelemme