Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kouluttautuvatko tässä tulevaisuuden miljonäärit? – videopelien pelaajaksi voi nyt opiskella

Videopelien pelaaminen ei elätä Suomessa, mutta maailmalla turnausvoitot liikkuvat useissa miljoonissa euroissa. Puhtaasti videopelaamiseen keskittyvä koulutus on käynnistynyt Oriveden opistossa Pirkanmaalla. eSport-linjalla opiskelijat keskittyvät pelaajana kehittymiseen.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Elektronisen urheilun eSport-linja
Eveliina Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Luokkahuoneessa on rauhallista. Opiskelijat tuijottavat tietokoneidensa näyttöä. Sieltä täältä kuuluu vaimeaa naputusta. Osa puhuu englantia luurit päässään.

Menossa on Oriveden opiston eSport-linjan aamutunti. Vuoden verran kestävien opintojen aikana elektronisesta urheilusta eli videopelien kilpapelaamisesta kiinnostuneet nuoret keskittyvät olennaiseen - eli pelaamiseen.

Koulutussuunnittelija Jari Yltävä arvioi, että huippupelaajaksi nouseminen vaatii vähintään 10 000 tuntia intensiivistä pelaamista. Orivedellä tähän on hyvä tilaisuus.

– Me mahdollistetaan täällä kokopäiväinen harjoittelu. Opetustila on aina auki.

– Ympärivuorokautista harjoittelua kuitenkin pyritään välttämään. Tulokseen johtava harjoittelu ei onnistu, jos ihminen on väsynyt tai nälkäinen, painottaa Yltävä.

Lukujärjestykseen mahtuu myös fysiikka- ja mentaalivalmennusta, jotta pelaamiseen keskittyminen sujuu mahdollisimman hyvin.

Unelmana ammattilaisuus

Puhtaasti videopelaamiseen keskittyvä koulutus on varsin uutta eikä e-Sport-linjaa monesta oppilaitoksesta löydy.

Monen Orivedellä opiskelevan unelmana on ammattilaisuus. Parikymppiset Joel Ikonen ja Vilma Kivinen eivät sulje pois tätä mahdollisuutta, mutta päällimmäisenä mielessä on oman pelin parantaminen.

– Haluan oppia paremmaksi pelaajaksi ja paneutua pelaamiseen. Aluksi pelaan ehkä pienemmillä areenoilla, mutta saa nyt nähdä, mietiskelee Kivinen tulevaisuuden näkymiään.

– Lähdin hakemaan tietotaitoa, etenkin pelistrategioista. Myöhemmin päätän, lähdenkö havittelemaan kilpailu-uraa vai jääkö tämä harrastukseksi, pohtii puolestaan Ikonen.

Ammattilaisuus vaatii paljon työtä

Koulutussuunnittelija Jari Yltävän mukaan tie ammattilaiseksi on pitkä.

– Se vaatii treeniä, treeniä, treeniä. Se vaatii täysipäiväistä pelaamista siitä hetkestä, kun peli julkaistaan. Lisäksi moni peli on tiimipeli, jolloin verkossa pitää päästä näyttämään taitojaan, jotta pääsee mukaan hyvään porukkaan.

Kotimaisissa turnauksissa e-urheilulla ei tienaa leveää leipää, mutta maailmalla elektronisessa urheilussa liikkuvat isot rahat. Kansainvälisissä huipputurnauksissa jaetaan miljoonia euroja palkintorahaa.

Joel Ikonen on päässyt jo voiton makuun: nuori mies pääsi pokkaamaan yhdestä kotimaisesta turnauksesta 130 euron palkintorahat.

– Nälkä on kasvanut pikkuisen. Kilpapelaaminen houkuttaa.

_Artikkelia korjattu 25.8.2016: Poistettu lauseet, joissa kerrotaan koulutuksen olevan ainutlaatuista Suomessa ja Euroopassa. _

Suosittelemme