Hyppää sisältöön

Viikko tieteessä: televisiota katsovien sperma huonolaatuista, uusi elinkelpoinen eksoplaneetta löytyi ja suomalainen kaura ulkomaista parempaa

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Kuva: Yle, AOP
Paula Tiessalo

Tanskassa on tehty erikoinen havainto vapaa-ajan harrastusten ja sperman laadun suhteen. Runsas television katselu näyttäisi heikentävän nuorten miesten siemennesteen laatua. Tietokoneen ääressä istuminen ei sen sijaan näytä vaikuttavan samalla tavalla.

Tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan päivittäin yli viisi tuntia televisiota katsovien siittiötiheys on selvästi alhaisempi kuin miesten, jotka eivät katso televisiota. Myös siemennesteen laatu oli television katsojilla muita heikompi.

Havainto antaa mielenkiintoista tietoa elämäntapojen vaikutuksesta sperman laatuun. On todennäköistä, ettei laatuongelmista voi syyttää pelkkää television katselua, vaan siihen liittyy myös muita epäterveellisiä elämäntapoja.

Vanhoiksi elävien lapsetkin elävät pitkään

Ovatko vanhempasi yli 70-vuotiaita? Onneksi olkoon, elät todennäköisesti itsekin pitkään! Brittien keskuudessa tehdyn tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan yli 70-vuotiaiksi eläneiden lapsilla on muun muassa muita ihmisiä pienempi riski sairastua syöpään ja sydäntauteihin.

Tutkijoiden mukaan hyvät geenit selittävät pitkäikäisyyttä ainakin osittain. Perintötekijöiden lisäksi tutkimusta tehdään parhaillaan muun muassa myönteisen ajattelutavan vaikutuksesta pitkään elinikään.

Maan kaltainen planeetta löytyi aurinkokuntamme ulkopuolelta?

Saksalaislehti Der Spiegel jysäytti ilmoille tiedesensaation kertomalla, että aurinkokuntamme ulkopuolelta on löytynyt elinkelpoinen planeetta. Lehden mukaan tutkijat ovat havainneet, että Maan kaltainen planeetta kiertää Proxima Centauri -tähteä. Proxima Centauri on lähinnä Aurinkoa oleva tähti ja sijaitsee 4,24 valovuoden päässä Maasta.

Der Spiegelin mukaan löytö tehtiin Euroopan eteläisen observatorion ESO:n Chilessä sijaitsevalla La Sillan observatoriolla, ja kansainvälinen tutkijaryhmä kertoo löydöksensä tuloksista tarkemmin ensi viikolla.

Aurinkokunnan ulkopuolisia planeettoja on löydetty noin 3 500. Niistä vain osalla elämän syntyminen olisi mahdollista. Useimmat aurinkokunnan ulkopuoliset planeetat sijaitsevat niin kaukana meistä, ettei niitä voida saavuttaa nykyisellä teknologialla.

Äidin raskausdiabetes altistaa lapsen lihavuudelle

Raskausdiabetesta sairastaneiden äitien lapsilla on muita suurempi riski lihavuuteen myöhemmin lapsuudessa. Uutispalvelu Duodecimin uutisoiman tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan raskausdiabetekselle altistuneet ovat 9–11-vuotiaana muita todennäköisemmin lihavia, heidän rasvaprosenttina on korkeampi ja heillä on todennäköisemmin vyötärölihavuutta.

Selityksiä ilmiölle voi olla useita. Raskausdiabetes voi lisätä sikiön kasvua kohdussa ja suurentaa veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia. Lisäksi raskausdiabetes saattaa vaikuttaa vauvaan myös genien välityksellä.

Tutkimukseen osallistui 4 700 lasta kahdestatoista maasta, mukaan lukien Suomesta.

Suomalainen kaura erityisen hyvää elintarvikkeisiin

Suomalaista kauraa tehdään nyt tunnetuksi maailmalla. Kauran terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta suomalaisessa kaurassa on ominaisuuksia, joiden takia se soveltuu erityisen hyvin elintarviketeollisuuden käyttöön. Suotuisa ilmasto, kasvukausi ja runsas valo kasvattavat suomalaisesta kauranjyvästä muihin verrattuna pitkän ja ohutkuorisen.

Kauran liukoinen kuitu eli beetaglukaani auttaa hallitsemaan veren kolesterolia, tasoittaa aterian jälkeistä veren sokeritasapanoa ja pitää suoliston toiminnassa.

Elintarviketeollisuus kehittelee nyt kilvan uusia tuotteita kaurasta. Ruokahitiksi nousseen nyhtökauran ja perinteisen kaurapuuron lisäksi tarjolla on esimerkiksi kaurapuuteria ja kauraöljyä.

Suosittelemme sinulle