Hyppää sisältöön

Älä lykkää keskustelua seksistä ongelmatilanteisiin – Sexpon 7 vinkkiä vanhemmille

Asiantuntijat muistuttavat, että seksuaalikasvatus on tärkeää kaikissa lapsen kehitysvaiheissa.

Kuva: Yle

Muusikko Sannin musiikkivideosta viime päivinä käyty keskustelu on nostanut puheenaiheeksi sen, kuinka puhua lapsille seksiaiheisista sisällöistä. Laulajan Vahinko-nimisen kappaleen musiikkivideolla muun muassa ala-asteikäiset lapset laulavat seksuaalissävytteisiä sanoituksia.

– Jos lapsi hämmentyy tai ihmettelee jotakin näkemäänsä tai kuulemaansa seksiaiheista sisältöä, on vanhemman tehtävä selittää, mistä on kyse ja tarjota lapselle turvallinen mahdollisuus saada tietoa, pohtia asiaa ja kertoa tunteistaan, Sexpon tiedotteessa linjataan.

Sexpon seksuaalikasvattajat Anna Kolster ja Patricia Thesleff antavatkin lasten vanhemmille ja huoltajille seitsemän neuvoa, kuinka keskustella lasten kanssa aiheesta:

  1. Seksuaalikasvatus on tärkeää kaikissa lapsen kehitysvaiheissa: Keskustele lapsesi kanssa usein, älä jätä sitä vasta ongelmatilanteisiin.
  2. Kysy lapseltasi, mitä hän ajattelee näkemästään tai kuulemastaan.
  3. Älä siirrä omaa ahdistusta tai pelkoa lapsellesi. Käsittele omia huoliasi toisten aikuisten tai ammattilaisten kanssa.
  4. Puhu asioista rehellisesti niiden oikeilla nimillä, älä valehtele tai välttele aihetta. Kiertely ja nolostelu tarttuvat helposti ja viestittävät lapselle, että asiassa on jotakin hävettävää.
  5. Ole lapsesi puolella. Pohdi lapsen kanssa yhdessä, mistä hänen näkemässään tai kuulemassaan on kyse. Kun olet aktiivisesti mukana lapsen pohdinnassa, tiedät miten hän tuntee ja kokee asiat.
  6. Kun puhut seksuaalisuudesta lapsen kanssa, ilmaise asiat myönteisillä tavoilla. Näin vältät häpeän ja syyllisyyden tuottamista.
  7. Jos keskusteleminen on sinulle vaikeaa, pyydä apua muilta aikuisilta tai seksuaalikasvatuksen ammattilaiselta.

Asiantuntijat myös rauhoittelevat, etteivät nuoremmat lapset usein edes tiedä, mitä jokin seksiin viittaava sana tai lause tarkoittaa, vaan he reagoivat siihen, miten aikuiset suhtautuvat asiaan. He myös muistuttavat, että avoin keskusteluyhteys helpottaa myös kielteisistä kokemuksista, kuten vaikkapa epämiellyttävistä viesteistä, aikuiselle kertomista.

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö, joka muun muassa kouluttaa seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä järjestää seksuaalineuvontaa.

Suosittelemme sinulle